close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Preparate cu brânză marca Mihaela Ștefănescu

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Gătitul e o plăcere 

Mihaela Ștefănescu a fost muzeograf la muzeul Memorial ”Paul Constantinescu” Ploiești. Îi suntem recunoscători că ne-a furnizat, în timp, de multe ori informații prețioase care ne-au înlesnit redactarea unor texte pe teme culturale. Când i-am spus de ce am venit, s-a cam codit la început. Ba că nu este bună bucătăreasă, ba că nu are nicio idee pe moment, ba… S-a lăsat convinsă abia după ce i-am prezentat rețetele colegelor sale muzeografe, apărute în cadrul rubricii noastre.

Plăcintă

500 grame iaurt, 7 linguri zahăr, 7 linguri ulei, 10 linguri făină, amestecate cu praf de copt. Mirodenii, vanilie, coajă de lămâie răzuită. Se amestecă toate și se toarnă într-o tavă unsă cu margarină sau unt și tapetată cu făină. Separat, ½ kg de brânză de vaci se combină cu două ouă și vanilie. Amestecul rezultat se toarnă peste compoziția din tavă. Apoi, se introduce la cuptor, unde se lasă până se coace.

Ruladă

Se fierbe ½ kg lapte dulce fiert, la care se adaugă un pachet de margarină. Se dă vasul deoparte și se adaugă, în ”ploaie”, 200 g făină. Se amestecă iute pentru a se încorpora făina fără a face cocoloașe, după care se adaugă 4-5 ouă, pe rând, ca în aluatul pentru ecleruri. Tava se unge cu margarină și multă făină înainte de a prelua compoziția de aluat. Aceasta se întinde pentru a acoperi toată suprafața și se bagă la cuptor.
Când e 90% coaptă, se scoate și se rade un strat de brânză grosuț sau cașcaval deasupra. Se lasă să se răcească, cât să nu te frigi, după care foaia se ”rulează” în tavă până capătă forma de rulou. Deasupra ruloului se rade iarăși cașcaval sau brânză. Se mai introduce câteva minute la cuptor, până se rumenește frumos deasupra. O rulezi, o rostogolești. Este un aperitiv cald, foarte potrivit înainte de a servi celelalte feluri.
”La mine în familie se consumă foarte multă brânză. Băieții mei (adică soțul și copilul) consumă cu mult nesaț acest aliment. Rețetele le am de la o mătușă. Le preparam altfel înainte, dar acestea pe care vi le-am servit sunt mai economicoase. Nu cer multe ouă și le prepari foarte repede. Eu le prepar des, câte una în fiecare săptămână.

Gătitul e o plăcere, Îmi place să fac mese întinse, pentru cât mai mulți amatori. Mă relaxează atât prepararea, cât și consumarea felurilor pe care le pregătesc”.

Cel mai bine e când le prepari tu

Preparatoarea consideră că ”în fond, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm. Brânza și ouăle se găsesc peste tot. Chiar dacă n-ar trebui să mâncăm pentru a trăi, tot aș prepara delicatesele astea. Neamuri, vecini, prieteni consumă cu multă plăcere felurile pe care vi le-am prezentat. Dar să știți: m-am prins că nu sunteți mare bucătar. Eu vă spun că cel mai bine e când le prepari tu. Încercați și veți vedea ce bine vă veți simți! Nu ezitați!”. 

                                                                         A consemnat, fără a ezita,
                                                                                            Leonida Corneliu CHIFU

 

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.