close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Salată de sprot cu garnitură de morcovi

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Pentru a ajunge departe

Prof. Nelu Stan este o figură binecunoscută în lumea cultural-artistică a județului. Actor, cântăreț (cu o voce de invidiat pentru un octogenar), publicist, invitatul nostru de astăzi a fost, pe vremuri, director la Palatul Culturii (Casa de Cultură a Municipiului Ploiești). Înainte de a se pensiona, a fost o vreme custode al Muzeului Memorial ”Nichita Stănescu”. Este invitat adeseori la acțiunile culturale din județ și la televiziunile locale.

Sushi și shagu-shagu

Profesorul ne propune un fel care ”merge consumat atât separat, cât și după alte mâncăruri. Iar invitatul nostru știe să aprecieze o mâncare bună. A fost în SUA, unde a gustat și bucătăria americană. Când vine vorba de bucătărie, nici Japonia nu este departe pentru Nelu Stan. El poate să facă oricând diferența între un sushi și un shagu-shagu, spre exemplu. Conștient de faptul că nouă ne lipsesc unele produse de care Japonia dispune, profesorul a preferat această rețetă simplă.
Pentru a mânca ce ne recomandă Nelu Stan, trebuie să ne asigurăm de o cutie de sprot (e un soi de pește, mă lămurește o colegă) afumat în ulei, ½ kg morcov, o linguriță vegeta cu gust de găină, un ardei gras (roșu, mare) și puțin oțet.
Se rade morcovul pe răzătoarea cea mai fină. Se taie ardeiul fideluță. Se amestecă totul cu uleiul din conservă și cu oțet (după gust). Apoi, se adaugă vegeta, în loc de sare (”Vegeta e mult mai recomandabilă pentru colesterol”, ne informează ofertantul). Se pune salata pe platou, iar peștele se așază deasupra, sub formă de roză. 

Pentru burlaci, la o cină romantică înainte de examene

Rețeta o știe de multă vreme, de la soția sa, Steluța. ”Dar Steluța nu mi-a divulgat sursa. Eu cred că e mama ei, care a fost o foarte bună gospodină și foarte talentată în arta culinară. Am participat la foarte multe mese de-ale lor, foarte bogate, și felul ăsta nu lipsea. E ieftin și nu trebuie să-l lași să <<zacă>> după preparare. Este la îndemâna oricui. Bună – totodată – pentru burlaci și pentru cei care n-au talent culinar. Aș încheia o masă cu felul ăsta adăugând câteva  <<feliuțe de camembert>>”.
La anii săi, Nelu Stan se prezintă foarte bine. ”Eu am un principiu: nu trebuie să te ridici sătul de la masă. Mai lasă. Dacă te îmbuibi, urmarea e că simți o oboseală și nu gândești bine.
Se poate consuma și în zi de post (când ai dezlegare la pește). Este recomandabil și vegetarienilor, dar și la mesele la care abundă carnea, pentru că îți ia greața. Mai mult, ajută la digestie. După cantitatea pe care am prevăzut-o eu astăzi, merge la o masă în doi sau în trei. E bună și ca o cină romantică și înainte de examene. Alungă emoțiile”.

Verificate în sute de ani

”Arta culinară? O apreciez ca pe orice artă, dar nu acesta este talentul meu. Am fost mai repede un degustător de vinuri bune și de feluri deosebite, dar nu am avut timp să gătesc, nicidecum să adâncesc această artă. Aș recomanda ca băuturi la felul meu o pălincuță sau o țuică  de 30-32 de grade. Avantajul acestui fel de mâncare este că se poate consuma oricând după prânz. Dacă simți puțină greață după celelalte delicatese, morcovul cu oțet ți-o spulberă”.

În încheiere, profesorul, grijuliu în ceea ce privește sănătatea prahovenilor, a ținut să le facă o recomandare. ”Dimineața, pe stomacul gol, luați o linguriță de miere amestecată cu puțin propolis și două măsline, pe care le veți înghiți cu sâmburi cu tot. Este rețetă pentru o sută de ani. De viață. O știu de la nenea Iancu, naist, cunoscut artist al Filarmonicii ploieștene. Ajută la regularizarea scaunelor. E o minune. Acestea sunt rețete testate în sute de ani. Le-am cules de la oameni care le-au folosit și au ajuns departe”.

                                                         A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                    care și-a regularizat scaunul și și-a alungat emoțiile

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.