Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023
Șapte decenii de sănătate
Prof. Al.I. Bădulescu, fost coordonator al Muzeului Memorial și vicepreședintele Cenaclului Muzical ”Paul Constantinescu”, ne-a mărturisit că nu este un excelent bucătar, ”dar tot prepar câte ceva”.
”Un pachet de margarină, două linguri și jumătate de untură, două lingurițe de sare, două ouă, un cub de țaic (drojdie) de 30 de grame dizolvat într-un borcan de iaurt, făină cât cuprinde – acesta este amestecul. Se frământă după rețeta aluatului franțuzesc. Care aluat se împăturește și se introduce în frigider unde va sta o oră. Procedeul de împăturire se efectuează de trei ori. După fiecare împăturire, mai puțin după ultima, aluatul se introduce în frigider pentru o oră”.
După aceea, se întinde foaia, se unge cu ou crud bătut, se presară chimen și brânza rasă. Cantitatea de brânză poate fi reglată după placul consumatorului. Apoi, se taie saleurile, se pun într-o tavă și se bagă la copt. Se lasă până se rumenesc. Când sunt rumene la culoare se scot de la cuptor.
Bune cu bere sau șpriț și la conferințele de presă
”Saleurile merg și la aperitive, merg și după masă la un șpriț sau la bere. Sunt mai puțin costisitoare decât cele de pe piață, se prepară ușor și le poți avea tot timpul pe masă. Când primești o vizită, saleurile te salvează. Ele rezistă foarte mult, putând fi consumate multe zile după preparare. Se servesc și dimineața, la ceai (cine preferă cafea să bea cafea), și după masa de prânz, preferabil cu un vinișor sec. Ele își mai dovedesc eficiența la mesele de protocol și la conferințele de presă (unde vinul și/sau berea lipsesc – n.r.). Am preparat aceste saleuri pentru prima dată în urmă cu aproape șapte decenii (autorul rețetei avea o vârstă venerabilă – n.r.), sub îndrumările unei bucătărese, și sunt sănătos tun”, mărturisea prof. Bădulescu.
A consemnat și consumat eficient,
Leonida Corneliu CHIFU