Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)
Bucătăria este bucurie!
De cariera Domnicăi Sorescu-Voicu, îndrăgita interpretă ploieșteancă de muzică ușoară, romanțe și cântece de petrecere, ne-am ocupat adeseori. Acest ”monstru de sensibilitate” ne-a impresionat mereu prin calitățile vocale și prestațiile sale artistice. Semnatarul acestor rânduri o cunoaște de multă vreme pe Domnica Sorescu, care-i e leat. Dar n-o cunoștea ca specialistă în arta culinară, deoarece Domnica n-a gătit niciodată pentru el.
Minunile Tănțicăi
”În familia noastră întâlnirile sunt frecvente. La aceste întâlniri servim mese pentru 10-15 persoane, uneori mai multe, cum am avut sâmbăta și duminica trecută. În familie, mi se recunoaște calitatea de mare bucătar. Îmi sunt foarte apreciate ciorbele, sărmăluțele, ciupercuțele, prăjiturile, tortul meu ”Diplomat”, clătitele și multe altele. Dar când e vorba despre mâncare de post, specialist e sora mea, Tănțica. Am de la ea o rețetă de sarmale de post. Da știi ce bune sunt? O minune!”.
Apoi, Domnica a deschis cutia minunilor. O ceapă și doi morcovi mari, dați pe răzătoarea mică, 4-5 ciuperci, sare și piper (după gust). Se amestecă bine, apoi se călesc în puțin ulei. După ce s-au înmuiat ciupercile, adaug ½ kg de orez (spălat în câteva ape reci).
Urmează ingredientul meu magic: bulion de ardei capia, făcut în casă, și puțină apă. Pun amestecul pe foc, la fiert, cam două-trei minute, până când absoarbe bulionul și începe să înflorească puțin”.
Sarmalele reci

”Apoi, adaug în ameste restul: o lingură de mălai grișat, 200 g soia (aceasta după ce se fierbe cu cimbru, în cantități preferate. După fierbere, se clătește cu apă rece și se stoarce puțin soia). Se mai adaugă, în ordine, puțin mărar sau pătrunjel și varză tocată (varza tocată ce se pune la sarmale este preferabil să fie amestecată înainte cu ardei gras tocat, ținut la congelator). Aș mai sugera ca sărmăluțele să fie învelite în foi de varză, pentru că foile de viță le cam îndulcesc, or sarmalele fiind de post…
Dacă mai pui și de un ardei usturat murat alături, plăcerea sporește. Ca să nu mai vorbim de o bere rece sau un vin alb demisec. Simți că ești sătul, că ți-a făcut plăcere și dorești să mai dai iama prin frigider după sarmalele Tănțicăi, pentru că și reci sunt foarte bune”.
Addenda
Cum se fabrică bulionul de ardei capia, întrebăm, înnebuniți de curiozitate. ”Ardeii trebuie curățați bine, după care se trec prin mașina de tocat. Pentru că se toacă foarte greu, ei vor fi mai întâi tăiați în patru, pe lungime, cu un cuțit. Înainte de a introduce bucățile de ardei în mașina de tocat, acestea se vor așeza spate în spate. Am constatat că astfel se curăță mai ușor. După tocare, se formează un bulion. Pun o jumătate de litru de ulei – cam la 3 kg de ardei – și sare (după gust). Apoi pun conținutul la fiert, în suc propriu, fără pic de apă. Cantitatea va scădea, iar uleiul va ieși deasupra. Bulionul se amestecă bine, se pune fierbinte în borcane, se acoperă la fel de bine și se învelește în pături groase. Se lasă așa, înveliți, până se răcește borcanul”. Și iată cum ne-am ales cu două rețete pentru astăzi!
Împlinire și chef de cântat
Domnica este de părere că acest fel ajută la voce. ”Altfel, n-aș consuma cu atâta poftă”.
Dar sarmalele Tănțicăi trezesc și pofta de a cânta. ”După ce consum sarmalele și beau o bere fără alcool, îmi arde de cântat. Gândiți-vă cât de porniți pe cântat vor fi cei care consumă bere alcoolizată!!”.
”Bucătăria reprezintă împlinirea mea ca soție și ca mamă. Când îi văd pe-ai mei că se strâng ciorchine la masă, mă simt împlinită. Bucătăria este bucurie! Ține de talent. E drept, îmi place să gătesc și să pun mese, nu să strâng și să pun totul la loc”.
A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
mai în voce ca oricând