close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Cotlete de porc cu miere

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Bune și pentru diabetici 

Niciun aliment fără miere 

Filica Costache, directorul Apicola și vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Albine, filiala Prahova, consumă rar alimente, de orice fel ar fi ele, fără miere. Drept care ne-a oferit o rețetă din care nu putea lipsi prețiosul aliment.

”Se iau șase cotlete de porc, o ceașcă de sos de ketch–up sau – dacă nu se găsește ketch-up prin  preajmă – o ceașcă de bulion (mă rog, ce are gospodina la îndemână). Oricum, nu trebuie să lipsească un sos de tomate.
Se șterg cotletele cu un șervețel umed. Apoi se amestecă sosul cu 6 linguri de miere (o lingură = 45 grame miere, o linguriță = 12 grame). Se toarnă amestecul rezultat peste fiecare cotlet. Cantitatea aceasta depinde de mărimea cotletului. Fiecare cotlet va fi ornat cu o  felie de lămâie.
Se așază cotletele într-un vas (de preferință, o cratiță), apoi se introduc în cuptor, unde le coacem – atenție! – neacoperite, timp de circa o oră, la foc potrivit, până <<se pârguiesc>>. Firește, vor fi încercate, din când în când, cu o scobitoare.
Acest <<sos>> poate fi folosit și la carnea de pui. Dacă ungem carnea de miel sau de vițel cu un strat subțire de miere sau cu un amestec de miere cu muștar, aceasta devine mult mai gustoasă și nu se usucă multă vreme după preparare.
Sunt persoane care consumă mierea după anumite cantități. Cele 6 linguri de miere nu le pot dăuna. Și persoanele care suferă de diabet pot să consume 30 de grame de miere pe zi. Mierea conferă cărnii un gust aparte, o savoare nemaiîntâlnită și prospețime. Mai mult, ea pune în evidență calitățile nutritive ale fiecărui fel de carne”.

Să nu pui mierea în vase de zinc!

Recomandări:
Mierea nu se păstrează niciodată în vase de zinc, cupru sau plumb, deoarece se formează compuși chimici ce pot da intoxicații grave.
Borcanele cu miere nu trebuie ținute la un loc cu recipienți ce emană mirosuri de vopsele, carburanți, esențe, întrucât mierea prinde lesne miros.
Mierea ambalată în borcane de sticlă va fi ferită de lumină, pentru că își schimbă culoarea și calitatea.
Mierea ce s-a cristalizat (zaharisit) poate fi folosită din nou în stare fluidă, încălzind-o într-un recipient plasat într-o baie de apă fierbinte. În niciun caz direct pe foc sau într-un vas cu apă pe foc, deoarece mierea încălzită direct pe foc fermentează mult mai ușor depreciindu-și calitatea. 

După ani de căutări

”Nu mai departe decât ieri, am avut niște carne de porc și am gătit-o astfel. Nu gătesc niciodată carnea fără miere. În urmă cu 27 de ani am descoperit mierea. Nu vă pripiți, asta nu înseamnă că nu consumasem miere înainte! Dar atunci aveam îndeajuns de multă miere la dispoziție, încât să o folosesc și pentru experimente culinare. Această rețetă pe care v-am prezentat-o este rezultatului acelor ani de căutări”, ne asigură doamna director.

                                                                         A consemnat Leonida Corneliu CHIFU, numai miere!

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.