Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)
Pentru un trai asigurat
Daniel Coman, referent la Direcția pentru Sport a Județului Prahova (DSJ), este un împătimit al artei culinare. Gătește în fiecare sâmbătă și duminică, interval în care soția sa îl admiră. El ne propune pentru astăzi o rețetă deloc sofisticată, pentru toate gusturile.
Se iau 4 kg gogoșari. Se taie jumătăți, se curăță, se înlătură semințele și cotorul. Se taie fideluță, pe lung, cam la un centimetru, după care se pun într-o oală de 8-10 litri. Se adaugă un pahar de zahăr, un pahar de oțet, o jumătate de pahar de ulei (uleiul, ridicându-se deasupra, nu permite conținutului să se ”oxideze”, să se acrească), sare, piper, foi de dafin, toate după gust. Unii consumatori preferă mai condimentat, alții mai puțin.
Merită!
”Toate acestea se pun la foc mic, în oală. Atenție! Nu se toarnă apă peste conținut. Din momentul în care conținutul dă în clocot, se fierbe 15 minute. Se pun la borcan și… poftă bună!
Se mănâncă alături de orice fel de mâncare (exceptând, desigur, mâncărurile prea dulci). Fideluțele pot fi consumate și simple, fără nimic alături. Căutați să aveți această salată pe masă tot timpul. Merită!”.
Spre deliciul fiului său
Daniel Coman a descoperit delicatesa în 1992. Autoarea originalei rețete este mama sa. ”Lucram pe șantier. Am stat pe vârf de deal, în baracă. Cine îți dă ceva de mâncare acolo? Se gătea în condiții grele și, oricum, nu se putea prepara mare lucru în baracă. Mama a luat măsuri. A inventat această rețetă spre folosul și deliciul fiului său. Luam gogoșari pe șantier, la borcane de 400, 500 sau 800 de grame. Preparați astfel, gogoșarii țin. Când dă căldura, e recomandabil să se <culeagă> uleiul de deasupra, pentru a nu prinde gust de rânced. În rest, uleiul – cum am văzut – prinde bine.”.
Dincolo de orice necaz sau cum să-ți mărești coeficientul de inteligență
Referentul sportiv este de părere că acest preparat ”te scoate din orice necaz sau situație dificilă”. Mai are avantajul că se poate consuma imediat ce a fost preparat, spre deosebire de alte murături (pentru că salata aceasta poate înlocui alte murături).
”Nu mai lucrez pe șantier, dar și acum iau borcane cu gogoșari în deplasări”.
<<Șarpele>> Daniel Vasile, colegul meu, a gustat din ea. Îmi pare rău că n-ați avut această rubrică mai devreme, ca să mediatizez gogoșarii mei. Astea mai sunt poreclite murături de <<mai adă>>, adică, <<mai adu>>. Eram odată în Maramureș și am preparat într-un grup gogoșarii ăștia. Zice unul: <<Mai adă!>>, adică mai vreau. Au mai zis doi-trei așa și acesta i-a rămas numele.
Daniel Coman ne mai informează că frecventul consum al salatei sale duce la creșterea coeficientului de inteligență și ”la obișnuința de a mânca bine și cu gust. Educă gustul culinar, spre deliciul papilelor”.
Simplă și nobilă
”E o mâncare simplă și nobilă, pentru aristocrație și pentru muncitorime deopotrivă. Nu face nicio diferență între clase. Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Ba nu: mai bună. Am făcut 18 borcane anul trecut și în prima săptămână s-au dus trei. Fiică-mea le <<devorează>>. Nu trebuie să stau lângă ea când mănâncă. Se ceartă pe ea soacră-mea cu maică-mea, nevastă-mea cu taică-meu, de zici că e gata-gata să izbucnească un război civil”.
Cu toate acestea, Daniel nu va renunța niciodată la ele. ”Pentru că m-au scos la greu. De-atunci le-am rămas fidel. Pe vremea aceea, mâncam de nevoie. Acum, predomină plăcerea. Câtă vreme vor exista gogoșarii, traiul nostru este asigurat”.
A consemnat Leonida Corneliu Chifu,
în pragul dezlănțuirii unui război civil