close
PromovateTradiții

SINTILIA ZĂBĂLENILOR – sărbătoarea românilor din Covasna în spiritul României de altădată

În satul Zăbala, din comuna cu același nume din județul Covasna, localitate aflată în Depresiunea Târgu Secuiesc, va avea loc, anul acesta, în zilele de 16-17 iulie, o mare sărbătoare românească, intitulată „Sintilia Zăbălenilor”, aflată acum la cea de a VIII-a ediție.
La această sărbătoare „tricoloră” vin, în fiecare an, sute de „daci liberi” (cum se autointitulează ei), din toate colțurile țării, inclusiv din Basarabia și Bucovina de Nord.


Este o sărbătoare a ciobanilor care are loc în preajma datei când îl comemorăm pe Sfântul Mare Proroc Ilie, Tesviteanu, (de aici și termenul Sintilie) fiind hramul bisericii din localitate. Va fi o zi cu tradiții populare, muzică, joc și voie bună.
Ca în fiecare an, evenimentul începe încă de dimineaţă la Biserica din Zăbala, care poartă Hramul Sfântului Ilie. În jurul orei 11.30, acţiunea se mută înspre Poiana Sintiliei, unde se va derula un program artistic şi vor avea loc multe activităţi tradiţional româneşti. Sub coordonarea organizatorilor de la Asociaţia Cultural Creştină „Căciula” din Zăbala, sărbătoarea se anunţă a fi una de neuitat, care aduce în inimile participanţilor viaţa simplă a românilor de altădată.

„Sintilia Zăbălenilor” îşi propune să readucă în conştiinţa zăbălenilor, dar nu numai, obiceiurile din trecut, când ciobanii coborau din munte şi ajungeau în Poiana Sintiliei pentru a-şi cunoaşte mândrele şi viitoarele soţii. „Noi vrem să păstrăm tradiţia. Oamenii care vin aici vor putea găsi o sărbătoare exact cum se făcea pe vremuri. O să aducem oi, care vor fi mulse, vom face caş, urdă şi alte produse tradiţionale. Evenimentul nu va fi un bâlci, iar singurele produse care se vor vinde aici sunt cele tradiţionale, locale, făcute de producătorii locali”, declara reprezentantul Asociaţiei Cultural Creştine „Căciula” din Zăbala, Liviu Boc.

Programul organizatorilor mai spune că după ce se va încheia slujba de la Biserica „Sfântul Ilie” din Zăbala, va avea loc parada costumelor populare. Procesiunea va avea trei opriri, momente în care se vor juca sârba, brâul şi chindia, dansuri tradiţionale româneşti. Parada va avea destinaţia finală în Poiana Sintiliei, unde învăţătorul satului, preotul şi primarul vor da startul programelor artistice. Mai mult, organizatorii aduc în faţa celor prezenţi şi jocuri tradiţionale de nuntă, printre care şi cerutul miresei. Evenimentul se va încheia după lăsarea serii, cu un bal specific românesc.

„Veniți să vedeți flăcăi români pe cai nărăvași și fete zâne ce se prind în hore-amețitoare, costume populare autentice, berbeci la proțap, brânză bună și țuică faină să gustați! Cântece românești să ascultați, în sârbe vechi să vă prindeți, și steagurile tricolore ce sunt în vârfuri de brazi să salutați! Sintilia din Zăbala este organizată an de an de Asociația Cultural Creştină „Căciula” din Zăbala. Este un obicei vechi al satului transmis din generație în generație de români! Doamne ajută, zăbălenii vă așteaptă cu mare drag. Cei ce vin de departe se pot caza și în stațiunea Covasna, aflată foarte aproape”,scria, pe pagina lui de Facebook, susţinătorul şi promotorul evenimentului, medicul Mihai Tîrnoveanu.

Deşi a fost înfiinţată cu ani buni în urmă, Asociația Cultural Creștină „Căciula” din Zăbala are personalitate juridică din iunie 2015. Aceasta a fost înființată de comunitatea românească din Zăbala având ca scop, printre altele, păstrarea și revigorarea tradițiilor strămoșești, populare, laice și religioase, după cum arată pagina oficială de Facebook.

Atențiune, atențiune!
Mare sărbătoare se anunță în Poiana Sintiliei!
Vă așteptăm cu drag să încingem o horă așa cum o făceau moșii și strămoșii noștri. De la hăl cu barba sură pân la hăl mai mititel!
Semnează, Noi Căciularii din Zăbala!

A.N.

Tags : datiniobiceiuritraditii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.