close
Cronică

Spectacolul de poezie „Treptele Unirii”

Institutul Cultural Român Bruxelles și Institutul Cultural Român Paris,  în colaborare cu Ambasadele României în Regatul Belgiei și în Regatul Țărilor de Jos și al Ambasadei României la Paris, au lansat anul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, prin spectacolul de poezie românească clasică și contemporană, „Treptele Unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

Proiectul a făcut parte din primul turneu european al spectacolului Treptele Unirii în patru capitale, început la Paris în 17 ianuarie și care se va încheia la Viena la sfârșitul acestei luni.

Turneul a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Reprezentanțele sale din străinătate, împreună cu Teatrul Nottara din București și Teatrul Marin Sorescu din Craiova, coproducătorii spectacolului, și a sărbătorit Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie și Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie.

Spectacolul de poezie „Treptele Unirii” îşi propune să surprindă sintetic, cu ajutorul creaţiei marilor noştri poeţi, cea mai importantă şi mai de seamă problemă a existenţei poporului român timp de peste două milenii, unitatea lui deplină. Legătura indestructibilă între unitatea de neam şi unitatea teritorială este cea care a asigurat României trăinicia între ţările lumii, a reprezentat cheia existenţei noastre. De la etnogeneza românească până astăzi, trecând prin epopeea luptei pentru independență și pentru uniune, versurile poeților români aleși de Emil Boroghină reprezintă o cunună pe creștetul României eterne.

Scenariul aduce în prim-plan cele mai semnificative momente ale istoriei noastre naţionale, evoluţia noastră istorică. Marile momente ale istoriei poporului român reprezintă, în fapt, trepte ale făuririi Marii Uniri şi a Statului naţional unitar român.

Recitalul conține fragmente din lirica populară, din poezii de Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Petre Dulfu, Alexandru Davila, George Coşbuc, Dimitrie Anghel, Ştefan Octavian Iosif, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Alexe Mateevici, Victor Eftimiu, Mircea Rădulescu, Aron Cotruş, Eusebiu Camilar, Eugen Jebeleanu, Geo Dumitrescu, Nicolae Tăutu, Alexandru Andriţoiu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu.

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Distribuția: Emil Boroghină

Muzica: Alexandru Suciu
Scenografia: Dan Adrian Ionescu
Conceptul video: Dan Adrian Ionescu

Coproducţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova

Tags : Institutul Cultural Românpoezietreptele unirii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.