În pofida panicii crescânde legate de obsesivul Corona Virus, ziua de 8 martie a avut în acest an parte de o mulțime de evenimente artistice, evident și la București. Totuși, poate că ar fi trecut neînsemnată în calendar dacă Teatrul Elisabeta n-ar fi găzduit concertul grupului ”Ad Libitum Voices”. Spectacolul oferit cu sala arhiplină este dificil de caracterizat în mod precis. Cei patru virtuozi reinventează pur și simplu, la scara zilei de azi, divertismentul la cea mai înaltă tensiune calitativă, așa cum, cândva, de pildă, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru și Florian Pitiș reușiseră sub bagheta regizorului Alexandru Bocăneț.
Multe dintre piese sunt evident preluate din repertoriul internațional pe care îl abordează, de exemplu, și italianul Patrizio Buanne, însă practic, în versiunea lor, sunt remodelate cu accente nesperat de tonice și de captivante. Chiar când e vorba de piese mai melancolice, precum ”Nostalgic” sau ”Ești atât de frumoasă”, grupul le include într-un fel de pe jumătate ”stand-up comedy”, pe jumătate recital – omagiu de cea mai pură vibrație. Fiecare interpret, având propriul său registru vocal, te-ai aștepta cu greu să resimți o asemenea fuziune a vocilor, care iese și mai puternic în evidență atunci când cântă fără acompaniament muzical sau în gen canon.
La succesul din Capitală al evenimentului au contribuit negreșit și ținutele de tip smoking imaginate de Adina Buzatu ce au conferit o sclipitoare distincție întregului eveniment. Acesta arată că în ciuda atâtor ani de agresivă promovare a non-valorilor, în România mai există încă un apetit pentru eleganță și valoare spirituală înaltă, chiar și atunci când e vorba de genuri mai accesibile publicului larg.
În plus, ar mai fi de adăugat că rolul de moderator și entertainer l-a asumat în cea mai mare măsură Vlad Morar, care a avut și câteva momente de dans sau de stimulare a spectatorilor să cânte în cor sau să se prindă în ritmurile muzicale.
Unicul regret pe care nu l-aș trece cu vederea este că cei patru artiști clujeni nu se bucură mai deloc de promovare prin posturile de radio și televiziune de la noi, nici măcar cele publice, când de fapt ei evoluează deja la o respectabilă cotă internațională ca interpretare, prestanță și atractivitatea repertorului. Înțeleg că vor fi foarte curând invitații lui Cătălin Măruță la TV, ceea ce e de presupus că le-ar deschide mai multe uși meritate în privința difuzării pieselor lor, inclusiv a celor scrise de ei înșiși.
Sever AVRAM
Grupul ”Ad Libitum Voices” are deja în spate o carieră de opt ani și s-a format în baza prieteniei și colaborării a patru absolvenți ai Academiei de Muzică din Cluj Napoca, care sunt și în prezent colaboratori ai Operei Naționale din capitala Transilvaniei. Notorietatea lor a devenit însă mult mai pregnantă după ce au fost finaliști la ”X Factor” în anul 2017 și, ulterior, după ce au inaugurat competiția semifinală Eurovision România, desfășurată la Salina din Turda, în anul imediat următor.
Să mai precizăm că termen ”Ad Libitum” a fost ales simbolic ca un corespondent al expresiei italiene ”A piacere”, ceea ce indică încă din start opțiunea pentru o libertate asumată în interpretarea oricărui fragment sau partituri alese. Acesta este cu atât mai relevant ca și caracteristică, întrucât Tiberiu SIMU, Sergiu COLTAN, Cristian IGNUȚĂ și mezinul trupei, Vlad MORAR, nu discriminează niciun fel de gen muzical pentru că pot interpreta, cu aceeași pregnanță, fragmente din muzica de operă și muzica clasică, ever-green-uri, piese de muzică ușoară ale predecesorilor, dar și compoziții proprii, pe care le stilizează, de obicei, în gen pop.