Senatul României a publicat interpelarea senatorului Titus Corlățean, adresată Guvernului României, referitoare la măsurile avute în vedere de către autorități pentru marcarea oficială la nivel național și internațional a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România: „Prin prezenta interpelare doresc să aduc în atenția oficialităților și, în consecință, a opiniei publice Legea nr.256 pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon în România, intrată în vigoare la data de 11 noiembrie 2020.
Tratatul de la Trianon este un act de o deosebită importanță istorică și politică, acesta a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România și recunoașterea internațională a acestei decizii istorice, ci și confirmarea drepturilor civile și politice ale românilor, care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.
Legea menționată, al cărei inițiator sunt, a reglementat o serie de măsuri adecvate pentru marcarea oficială a acestei zile la nivel local și național, dar și în relațiile externe ale României, prin organizarea unor manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. În acest sens, autoritățile centrale și locale vor arbora drapelul României la data de 4 iunie și vor oferi sprijin pentru organizarea manifestărilor menționate.
Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să mă informați cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul și ministerele de resort pentru a marca oficial, potrivit prevederilor Legii nr.256/2020, Ziua Tratatului de la Trianon, pe plan intern și extern.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1101 din 18 noiembrie 2020, a fost publicată Legea nr. 256/2020 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
În data de 4 iunie 2020, s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial, precum şi stabilirea frontierelor noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.
Tratatul a fost încheiat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate. Din partea României documentul a fost semnat de doctorul Ion Cantacuzino (la acea vreme, ministru de stat) şi de Nicolae Titulescu (fost ministru şi secretar de stat).
În scopul marcării acestei zile, în fiecare an, pe 4 iunie, statul român va organiza la nivel național și local manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.