Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană – Ediția a VI-a (Ploiești 2023)
Interviu cu Daniel Nicodim, viceprimarul Municipiului Ploiești
Trudă și pasiune
Reporter: Stimate domnule viceprimar, vă place cum se lucrează aici?
Daniel Nicodim: Categoric, da. E un efort care durează de mai bine de trei săptămâni, sau de ani de zile, dacă stăm să ne gândim și la edițiile precedente ale Taberei de Sculptură Monumentală Contemporană, un efort pe care îl apreciez foarte mult și abia aștept să vedem cu toții produsul finit, realizările celor patru artiști care au lucrat în ultima lună în Parcul Municipal Vest.
R.: Am observat că n-ați așteptat finalul lucrărilor și v-ați lăsat călăuzit – ca un tânăr învățăcel – de sculptori, la fiecare lucrare. Cam ce impresie v-au lăsat sculptorii ca oameni?
D.N.: Evident că admir pasiunea, admir modul în care s-au dedicat pentru a scoate ce-i mai bun din bucățile astea de marmură, cum spunea Michelangelo, pentru că dânșii gândesc, dânșii simt și trudesc ca să scoată ce Dumnezeu a ascuns în blocurile de marmură pe care noi le-am adus aici.
Un edil mult lăudat
R.: Are această ediție ceva special?
D.N.: M-am bucurat foarte mult pentru că la ediția aceasta am putut să avem un program special și pentru tineret. Sunt trei sculptori consacrați și un tânăr, care ne ”deranjează” și fonic acum. (zâmbind)
R.: Măcar de ne-ar deranja toți tinerii în felul acesta… Dar lucrările cum vă plac?
D.N.: Cât despre lucrări, sunt impresionante și abia aștept să fie la locul lor pe socluri, pentru a fi admirate de publicul ploieștean și nu numai.
R.: În cuvântul de inaugurare, colega dvs., doamna viceprimar, v-a mult lăudat pentru faptul de a fi avut o idee specială: un monument dedicat eroilor Revoluției din 1989. Așa este?
D.N.: Faptul că m-a lăudat doamna viceprimar îl aflu acum, de la dvs…
R.: Avem filmarea, să știți…!
Despre un paradox
D.N.: (zâmbind) Nu mă îndoiam de lucrul acesta. Într-adevăr, trăiam un paradox, pentru că monumentul dedicat eroilor Revoluției de la Ploiești este practic un monument care, înainte de 1989, celebra o acțiune comunistă. La Revoluție, într-un stil pompieristic, s-a schimbat placa și a rămas așa, o structură comunistă la care ne închinăm pentru eroii anticomuniști. Nu cred că situația asta mai poate continua. Am îndrăznit să sugerez – chestie care nu se face în general, dar am găsit înțelegerea artiștilor – această temă… probabil că e mult spus temă, să le dau acest indiciu și tabăra din anul aceasta să fie dedicată jertfei martirilor din 1989. În acest caz, una dintre lucrările realizate la această ediție a taberei va fi aleasă pentru a fi amplasată în centrul orașului, înlocuindu-se bolovanul comunist de acolo.
R.: De mult vă bântuia gândul acesta?
D.N.: Da. A revenit odată cu pregătirile pentru tabăra de sculptură. Într-adevăr, eram deranjat de ce v-am povestit mai devreme, dar acum, dacă Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să pot provoca această faptă, trebuie s-o punem în practică.

”Aș fi încântat dacă și ediția de anul viitor va cuprinde tineri artiști”
R.: Anul viitor, Ploieștiul va fi Capitala Națională a Tineretului. Actuala ediție a taberei se înscrie cumva în acest proiect? Mă gândesc că poate îl anticipează, îl prefațează.
D.N.: M-aș bucura foarte mult. Meritul tinerilor din Ploiești nu trebuie contestat. Trebuie lăudați, trebuie încurajați să-și ducă la bun sfârșit acest proiect. Aș fi încântat dacă și ediția de anul viitor va cuprinde tineri artiști care să ne arate ce pot, în acest parc.
R.: Ne-ați luat o piatră de pe inimă, pentru că ultima noastră întrebare s-ar fi referit la ediția de anul viitor. Vom avea sau nu o ediție viitoare?, ne întrebam. Acum știm: vom avea.
D.N.: Nu vrem să întrerupem niciun proiect, mai ales în această zonă culturală, chiar dacă ne confruntăm și cu probleme economice, cu războaie, pandemii și alte neajunsuri, însă ceea ce e frumos, ceea ce trebuie să dureze și să arate că n-am trecut întâmplător pe aici nu trebuie întrerupt.
R.: Vă mulțumim pentru gândul bun.
D.N.: Și eu vă mulțumesc.
Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU