Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, organizează Ziua Porţilor Deschise la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi.
Programul se deschide, la ora 11:00, cu comemorarea arheologilor Gheorghe Diaconu şi Dan Lichiardopol, urmată de o masă rotundă cu tema „Rolul cercetărilor arheologice de la Târgşoru Vechi în cunoaşterea trecutului”.
Cu acest prilej, se va vizita expoziţia de sit „Târgşoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor şi monumentelor arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări.
În partea a doua parte a evenimentului se va realiza o vizită ghidată pe şantierul arheologic şi prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare.
Rezervaţia arheologică şi de arhitectură medievală de la Târgşoru Vechi se află la cca. 10 km sud-vest de oraşul Ploieşti, pe partea dreaptă a şoselei care leagă satele Strejnic şi Târgşoru Vechi. Ea însumează o concentrare de monumente subterane şi supraterane răspândite pe o suprafaţă de cca. 17 ha.
Târgşoru Vechi, resedintă a domnitorilor munteni şi vechi centru urban, s-a impus atenţiei istoricilor (Gh. Tocilescu) si arhitecţilor (Al. Zagoritz) prin importanţa monumentelor sale încă de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.
Ansamblul monumentelor târgşorene a intrat în literatura de specialitate prin intervenţiile lui C.C. Giurescu care, în 1924, atrăgea atenţia în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice asupra interesului prezentat de obiectiv ca şi asupra pericolului de degradare ce le ameninţa; V. Drăghiceanu, cel care publica în 1927 unica inscripţie păstrată de la Vlad Ţepes, descoperită aici si N. Iorga, salvatorul prin intervenţie directă a unora dintre vestigiile medievale.