close
ActualitatePromovate

Ziua Românilor de Pretutindeni

Ieri a fost Ziua Românilor de Pretutindeni, însă puţini ştiu cum studenţii au creat o instituţie:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a luat naştere ca o iniţiativă a Ligii Studenţilor (LS) care a iniţiat un Program de relaţii cu Românii de pretutindeni încercând să întreţină contacte cu comunităţile româneşti din afara graniţelor, în special cu cele din teritoriile ocupate de URSS după cel de-al Doilea Război Mondial.

Consiliul pentru Problemele Românilor de Pretutindeni a fost înființat în anul 1995 în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru și a reprezentat prima structură pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării.

Ca urmare a susţinerii de care se bucura Liga Studenţilor, în 1998 a fost creat Subsecretariatul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, iar în 1999, acesta a fost transformat în Departamentul pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, unde au lucrat iniţial foşti membri ai organizaţiei.

Primul secretar de stat şi fondatorul efectiv al Departamentului a fost Mugur Vasiliu (1965-2017), fondator al Ligii Studenţilor la nivel naţional şi unul dintre liderii Pieţei Universităţii din 1990. El a creat elaborat şi editat cele „10 programe de acţiune pentru fluidizarea relaţiilor statului român cu comunităţile româneşti din lume” şi strategia de colaborare şi conlucrare cu românii din lume „Întru apărarea comunităţilor româneşti din lume”.

După 1871, în special, studenţii români au început să joace un rol important în susţinerea românilor din afara graniţelor statului, având ca scop reunificarea teritoriilor româneşti şi afirmarea identităţii naţionale a românilor de pretutindeni, ideal de care nu au fost străini studenţii în anii ’90 şi pe care noi, astăzi, îl ducem cu dragoste mai departe!

Via Liga Studenților Iași

#ligastudentilor #istoriamiscariistudentesti #istoriculmiscariistudentesti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.