close
Magna EuropaPromovate

9 mai zi cu triplă semnificaţie: Independenţa României, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa – Ziua Victoriei şi Ziua Europei

9 mai zi cu triplă semnificaţie: Independenţa României, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa – Ziua Victoriei şi Ziua Europei

 

9 mai 1877
După mai bine de 400 de ani de dominație otomană, România și-a declarat independența la 9 mai 1877, prin citirea Declarației de Independență în Parlamentul României de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu.

8/9 mai 1945
Ora încetării luptelor (celui de-al Doilea Război Mondial) a fost ora 23:01 ora Berlinului în seara zilei de 8 mai 1945, care la Moscova era ora 1:01 în dimineața zilei de 9 mai. De aceea, în Uniunea Sovietică se va fi sărbătorit victoria în al Doilea Război Mondial în ziua de 9 mai, în loc de 8 mai.

Scriitorul Mihail Sebastian scria în 1944: „Soldații ruși violează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice (…) azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca să dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus’’.

Constantin Tănase:
„Rău a fost cu «was ist das»
Da-i mai rău cu «davai ceas»
De la Nistru pân la Don
Davai ceas, davai palton
Davai casă si moșie
Harașo, tovărășie!’

Soldați români în al Doilea Război Mondial
Soldați români în al Doilea Război Mondial

9 mai 1950/1951
Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).[1] Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.[2]

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. (Wikipedia)

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman
Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman

 

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman (n. 29 iunie 1886, Lëtzebuerg, Luxemburg – d. 4 septembrie 1963, Scy-Chazelles⁠(d), Lorraine⁠(d), Franța) a fost un politician, om de stat, avocat și diplomat francez. Este considerat drept unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene. (Wikipedia)

Editor: Liviu Ioan Manole

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.