close
InterviuPromovateTabăra Sculptură

Valentin Vârtosu: ”Așa simt eu acest oraș: Orașul lui Nichita”

 

Interviu la lucru cu sculptorul Valentin Vârtosu

Cu Alice Neculea (comisar de tabără)

 

 

Reporter: Merge treaba?

Valentin Vârtosu: Merge treaba. (se aude foreza)
R.: Constat că lucrați pe trei blocuri odată. Parcă am citit undeva că Bernini lucra pe trei blocuri odată. V-ați inspirat din stilul de lucru al ilustrului înaintaș italian?
V.V.: Poate Bernini a lucrat pe trei blocuri odată, dar eu lucrez separat. Pe unu, pe altul și încă pe altul…
R.: … dar cam în același timp…
V.V.: Poate că… Cine știe?
R.: Va fi un ansamblu monumental?
V.V.: Nu cred că e un ansamblu monumental. Este o lucrare alcătuită din trei părți. Asta pe care o vedeți este baza, asta-i mijlocul și am o piesă care e aproape gata: cea de sus. Deci o lucrare construită din trei elemente, care vor constitui un întreg.

 Dorumetru pentru Nichita 

R.: Ați optat pentru un titlu?
V.V.: Da, e un titlu. Fiecare lucrare are un titlu.
R.: Da, dar știu că artiștii mai schimbă pe parcursul lucrului. Le vin tot soiul de idei. Știu asta din anii precedenți. Unii ajung și la trei-patru titluri până la final.
V.V.: Poate să se întâmple și în felul ăsta. Venind la dvs., aici, în Ploiești, știam că voi lucra un dorumetru – am explicat în interviul precedent pe care mi l-ați luat ce este – care face parte dintr-o serie mai largă de lucrări cu acest generic, dar acest dorumetru este, de fapt, dedicat lui Nichita Stănescu. Așa l-am și numit: ”Dorumetru pentru Nichita”.
R.: Foarte interesant.
V.V.: Da. Simt că Ploieștiul pentru mine e Nichita, Nichita e Ploiești. Și Ploiești Nichita e țara noastră, e România. Și în acest context vine și lucrarea mea.
R.: Trebuie să recunosc că sunt foarte emoționat. Ați spus că Nichita este Ploieștiul, deci mă văd și pe mine inclus în ecuația asta.
V.V.: Așa este. Așa simt eu acest oraș: Orașul lui Nichita. Aici s-a născut poetul. Am mai lucrat și alte piese inspirate din Nichita, din poezia lui, din stilul lui de-a fi, din viața lui. Printre care o ploaie. O am la Ungheni. Acolo s-au organizat mai multe simpoziopane de sculptură, unde am participat și eu. Una dintre lucrări chiar așa se numește: ”Ploaia”. Vreau să vă spun ceva. Cu drag, s-a întâmplat o poveste… (pe gânduri) Eu doar am ascultat ce era bine să fac…
R.: Și noi vă ascultăm…
V.V.: Eu am oferit premii pentru câte doi tineri artiști plastici, un El și o Ea, vreme de zece ani de zile, la Gala Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, de la Chișinău.
R.: Frumos.
V.V.: Am alte două piese care poartă același titlu, inspirate din ”Ploile” lui Nichita, pe care le-am dăruit unei perechi de tineri artiști plastici la una dintre edițiile UAP…
R.: Din ce în ce mai frumos.
V.V.: … și erau construite așa, din spițe de bicicletă. Eu merg tot timpul cu bicicleta, și cumva am făcut trimitere către șuvițele de ploaie care leagă cerul și pământul.

Virtuosus 

R.: Premiile le-ați oferit în nume personal?
V.V.: Da, premiul avea și o denumire, cu trimitere și la numele meu: ”Virtuosus” îi zicea.
R.: Vi se potrivește mănușă. Un Virtuos Vârtos sau un Vârtos Virtuos, nu?
V.V.: Da. Amuzant.
R.: De când datează iubirea dvs. pentru Nichita?
V.V.: Cred că de-atunci când am aflat și am înțeles câtă bucurie a avut Nichita pentru frumoasa noastră limbă română. ”Dumnezeiasca limbă română”, cum îi spunea el. La o anumită vârstă, la o anumită perioadă, începem să înțelegem câteva lucruri. Așa mi s-a întâmplat mie, mai ales după ce l-am descoperit pe Nichita Stănescu. Am înțeles multe grație lui. Am înțeles, de pildă, ce este ploaia.
R.: L-ați cunoscut personal? El a făcut numeroase drumuri la Chișinău.
V.V.: Știu. Nu l-am cunoscut personal, dar am fost la întâlnirile cu el. Zicea că atât de lung este drumul de acasă până acasă.
R.: Da, ne-amintim foarte bine de asta. ”Am ajuns de acasă acasă”, spunea. În ce stadiu se află lucrarea dvs.?
V.V.: Într-un stadiu bun. Mă simt bine. Ce mi se-ntâmplă merge, cu Doamne-ajută, bine, doar că trebuie să mai stai așa lângă piatră, s-o mai asculți, să te mai bucuri…
R.: Mi-a venit o idee. Știți că Nichita are un Muzeu Memorial care ființează în casa părintească, unde a copilărit. Ce-ar fi – mă gândesc și eu, așa – ca pe viitor să realizați o lucrare ca aceasta, poate un ansamblu monumental, chiar în curtea casei sale?
V.V.: Oooh! Mi-ar plăcea foarte mult.
R.: E o idee?
V.V.: E. Zic eu că e o idee bună. Dar lucrurile se așază în afara noastră. Da. Cum o să deie Bunuțu, cum zic eu.
R.: Vă mulțumesc, maestre, și vom mai vorbi la finalul lucrărilor. Spor la treabă!
V.V.: Mulțumim! Doamne-ajută!

 

Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.