Reprezentantii Arhiepiscopiei Belgorod din cadrul Bisericii Rusiei au transmis un comunicat in care denunta reprezentarea lui Stalin si a unor generali din timpul celui de-al doilea razboi mondial in stilul icoanelor ortodoxe.
Anterior, un grup de oameni adunati pe campul Prokhorovka, locul unei batalii importante din al doilea razboi mondial, au tinut o ceremonie dedicata celor cazuti in lupte, afisand si pictura intitulata “Sfanta Maica Suverana”, in care Stalin apare in Piata Rosie, alaturi de maresalii sai, sub privirea Maicii Domnului.
Pictura a fost purtata de-a lungul campului de batalie, prin biserici si monumente; un preot calugar, Athonogenes, s-a rugat pentru eroii cazuti.
Batalia de la Prokhorovka a fost una din cele mai mari ciocniri intre tancuri din istorie, fiind parte a Bataliei de la Kursk din iulie-august 1943, care a frant ofensiva nazista si a dat fortelor sovietice initiativa strategica in razboi.
Icoana a fost comandata de Izborsk Club, un think tank conservator condus de comentatorul si scriitorul Alexander Prokhanov, si a starnit controverse legate de reprezentarea lui Stalin, care a jucat un rol instrumental in distrugerea Bisericii in anii 1930, intr-o icoana. Prokhanov a descris tabloul ca un simbol al “victoriei luminii asupra intunericului”.
Arhiepiscopia din Belgorod a criticat pictura, spunand ca imaginea nu poate fi socotita drept icoana, frizand blasfemia:
“Desi pictura este facuta in stilul unei icoane, din mai multe motive ea nu poate fi considerata astfel. In primul rand, niciuna din personalitatile reprezentate nu sunt considerate sfinte de Biserica Rusa. In al doilea rand, unii dintre cei reprezentanti in icoana au fost persecutori ai Bisericii.”
Arhiepiscopia a sugerat ca pictura “este un manifest si ilustrare a ideii de ‘religie civila’, opusa religiei revelate a Bisericii Ortodoxe.”
Aratand ca preotul calugar Athenogenes nu este membru al Arhiepiscopiei, in comunicatul oficial se mai puncteaza faptul ca participantii la ceremonie nu au apreciat pictura, “exprimandu-si confuzia si frustrarea cu privire la vederile pseudo-religioase ce le-au fost impuse”.
Nu este prima oara cand, in Rusia post-sovietica, figuri religioase izolate sau credinciosi au incercat sa foloseasca imaginea lui Stalin alaturi de cele crestin-ortodoxe. Un scandal a izbucnit in St. Petersburg in 2008, in jurul picturii intitulata “Sf. Matrona si Stalin”, in care liderul sovietic aparea alaturi de Sfanta Matrona. Prezenta “icoanei” intr-o biserica locala a dus la demiterea preotului, in ciuda protestelor acestuia.
traducere Cuvantul Ortodox