close
ActualitateInterviu

„Har de nectar”. În această lună s-au împlinit 67 de ani de la nașterea și 17 ani de la moartea poetului ploieștean Ion Stratan (1 octombrie 1955–19 octombrie 2005), reprezentant de marcă al generației 80. Acest scurt interviu mi l-a oferit cu doar patru luni înainte de tragicul său sfârșit, după ce obținuse un important premiu care poartă numele lui Virgil Mazilescu, alt mare poet dispărut prematur.

Reporter: Vi s-a oferit recent, la Corabia, premiul ”Virgil Mazilescu”, după cel de-al 30-lea volum pe care l-ați editat. Felicitări! Pe când următorul?

Ion Stratan: În etapa în care ne aflăm, din punct de vedere social, cultural și politic, cultura se află între două ape: pe de o parte, susținerea Ministerului Culturii (dau exemplul volumului meu ”Bacoviena”, de la Editura ”Cartea românească”) și, pe de altă parte, ca un paradox, puterea (reprezentată în mare măsură de membri ai PNL), care are o viziune legată în special de rezolvarea problemelor tipăriturilor, în special prin mijlocirea sprijinului proprietății private. Or, autorul se află într-o dificultate de alegere și de nădejde. Cât va susține, de exemplu, Ministerul Culturii și Cultelor un volum precum ”Viteza vieții”, depus acum trei ani la Editura Uniunii Scriitorilor, și cât voi putea, pe de altă parte, să reușesc obținerea unor sponsorizări în cazul antologiei ”Pământ vinovat”, de la Editura ”Premier”, nu știu exact. În această dublă viziune, eu nu sunt absolut de o parte sau de alta a metodelor de susținere a cărții.
R.: Cum se prezintă situația în această privință în țările Uniunii Europene?
I.S.: În Franța, țară necomunistă, Ministerul Culturii acordă orice sumă cerută editorilor, numai că aceștia trebuie să calculeze spațiul și timpul de depozitare, pentru că locația și chiria costă exorbitant. Acum, dacă aceasta ar fi o armă cu două tăișuri, vedem că în sponsorizarea din cadrul unor fundații, institute sau instituții, directorul sau patronul poate acorda formularul de subvenție dacă îi oferi garanții solide de seriozitate și profesionalism.

”articool-e”

R.: Peste câteva luni, veți deveni… semicentenar. Cum se simte poetul la 50 de ani? Își scrie memoriile?
I.S.: Pentru a completa și răspunsul la prima întrebare, pot să afirm că în această zare mă găsesc cu cele trei volume pe care le-am intitulat, mai ironic sau mai serios, ”Opere complete la 50 de ani”, trilogie care cuprinde articolele pe care le-am scris vreme de 30 de ani pe teme literare sau sociale sub titlul ”articool-e”, interviurile acordate persoanelor cu care am avut onoarea să conversez, adunate în volumul intitulat ”Ieri sau amintiri de acum un secol”, și, în sfârșit, o antologie a cronicilor și studiilor literare cu care mi-au făcut cinstea de a mă scoate din anonimat condeie strălucite, de la Nicolae Manolescu la Eugen Simion, intitulată ”Decupaje”. Este normal ca la împlinirea vârstei de 50 de ani și 33 de volume scrise și tipărite să mă gândesc la ”rotunjirea” raftului în care se află cărțile mele dăruite cu mintea, inima și sufletul, atât cititorilor ploieșteni, cât și celor din țară, atunci când versurile apar în reviste prestigioase precum ”Familia”, la Oradea, ”Convorbiri literare” de la Iași, ”Vatra” de la Târgu Mureș sau ”România literară” de la București.

Ape făcătoare de bine

 R.: Sunt informat că se află la tipar și va fi lansată, în colecția ”Cărticica de buzunar”, editată de Biblioteca ”Nicolae Iorga” din Ploiești, culegerea de aforisme și paradoxuri cu un sensibil grad de umor, ”Cafeaua cu sare”, volumul II. Când va fi lansarea?
I.S.: Cât de curând. Vă voi invita la lansare, vă promit. Coperta volumului este ilustrată de strălucitul nostru pictor Valter Paraschivescu. Și pentru că sunt un prieten al dvs., vă voi dezvălui un proiect despre care n-am vorbit până acum. Ei bine, al treilea volum cu vorbe de spirit, jocuri de cuvinte și reflecții morale ironice se va numi ”Har de nectar” (subtextul este evident) și se află în mâinile celor două brațe ale deltei de susținere (precum canalul central de la vărsarea Dunării): între cel de nord, dinspre Basarabia și Ucraina, și cel de sud, mângâind Marea cea Mare și fermecătoarele ei zodii! Cu alte cuvinte, pentru a reveni la problema abordată la începutul acestui interviu: Ministerul Culturii și stăpânii proprietății private mărginesc și îndrăznesc să spun că vor scălda în apele lor făcătoare de bine în literatura română și acest al patrulea volum din așa-numitele ”Opere complete la 50 de ani”.
(Din păcate, poetul n-a mai apucat să-și ducă la bun sfârșit numeroasele proiecte. Doar ”Cafeaua cu sare” și-a găsit drumul către cititori la doar o lună după ”plecarea” poetului)                 

                                                                     Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.