close
ActualitatePromovate

Oana Mecleș este primul magistrat de origine română din Italia

La voce di Alba

 

Trei procurori și doi judecători au fost învestiți în funcție la Tribunalul din Cuneo, printre ei aflându-se și Oana Andreea Mecleș, de origine română, în vârstă de 34 de ani. Oana Mecleș a depus jurământul în ședință solemnă, în fața consiliului de judecată și a devenit astfel primul magistrat de origine română din Italia.

Cinci noi magistrați au intrat în serviciu luni, 27 septembrie, la instanța din Cuneo. Este vorba de trei procurori, Francesco Lucadello, Mario Pesucci și Alessia Rosati și doi judecători, Chiara Martello și românca Oana Andreea Mecleș.

Magistrații și-au început cariera profesională cu jurământul depus în fața consiliului de judecată prezidat de dr. Alberto Tetamo și procurorul Onelio Dodero.

Oana Andreea Mecleș este în Italia din anul 2002, a absolvit Universitatea din Torino și are cetățenia italiană. Este primul magistrat de origine română din Italia, scrie La Stampa.

Oana s-a născut la Vișeu de Sus, în județul Maramureș. „Părinții mei au venit în Italia înaintea mea, apoi, în aprilie 2002, am venit la ei, în vacanță. Atunci am decis să rămân și să mă înscriu aici, la școală”, a declarat tânăra româncă pentru La Repubblica.

La început, însă, nu i-a fost deloc ușor: „Nu știam un cuvânt în italiană, la școală învățam pe de rost, fără să înțeleg ceva. Cu ajutorul unui mic dicționar traduceam cuvânt cu cuvânt ceea ce scria în manual. Cu toate acestea, nu am fost nu am fost nici corigentă și nici nu am repetat vreun an de studiu.”

Astăzi, „cuvânt cu cuvânt”, tânăra noastră conațională a ajuns primul magistrat de origine română din Italia.

(rotalianul.com)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.