close
ActualitatePromovate

Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii

Întreg poporul a sărbătorit entuziast Ziua Culturii Naționale, deunăzi, pe 15 ianuarie, atribuită dată de naștere a super-regelui Mihai Eminescu (FC Botoșani, 1850 – La Steaua București, 1889). Cu prilejul ăsta festiv, ne amintirăm de un text emblematic, deși mai puțin cunoscut, de-al dictatorului nostru I.L. Caragiale (Astra Ploiești, 1852 – Union Berlin, 1912). Textul caragialian se intitulează „Obligativitatea opiniilor“. Chiar dacă este extrem de lung (are peste două pagini), merită recomandat spre lectură. În caz că plictisește astăzi, cititorii contemporani se pot duce doar la finalul textului, unde naratorul exasperat vorbește cu potaia lui: „Nu, cîne! Eu mă închin principiului sacru al libertății opiniunilor, dar în ruptul capului nu pot admite și obligativitatea lor“ – așa scris-a Caragiale. ILC era autorul aforismului „Opiniile sînt libere, dar nu și obligatorii“, publicat în albumul studenților, în 1897. Mai e Caragiale, astăzi, actual?

De la stânga spre dreapta: George Coşbuc – d-na Vaida-Voievod – dr. Ciuta (Bistriţa) – Alexandru Vaida-Voievod – I.L.Caragiale (Karlsbad, 1911)
De la stânga spre dreapta: George Coşbuc – d-na Vaida-Voievod – dr. Ciuta (Bistriţa) – Alexandru Vaida-Voievod – I.L.Caragiale (Karlsbad, 1911)

Via Cațavencii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.