close
Actualitate

Protecția informatorilor: UE protejează persoanele care acționează în interes public

multimedia.europarl.europa.eu

Normele UE urmăresc să protejeze persoanele care raportează încălcările legislației UE și să ofere stimulente celor care observă abateri de la norme să acționeze în interesul public.

În ultimii ani, informatorii au jucat un rol important în a face lumină asupra scandalurilor privind evaziunile fiscale (de exemplu, Lux Leaks și Panama Papers) sau abuzul de date personale (Cambridge Analytica). Cu toate acestea, multe acte falsificate rămân necunoscute pentru că informatorii se tem că, în cazul în care le raportează, și-ar putea pierde locurile de muncă sau mai rău.

Parlamentul European va vota la 16 aprilie pentru a asigura standarde minime comune de protecție pentru persoanele care raportează încălcări ale legislației UE. În prezent, protecția informatorilor nu este egală în toate statele membre UE și acoperă doar anumite domenii politice.

„Trebuie să protejăm informatorii care apără interesele Europei”, a declarat europarlamentara Virginie ROZIÈRE (S&D, Franța). „Aceștia ne apără pe noi, democrația și binele comun european”.

Principalele aspecte ale legislației

Măsurile provizorii convenite în martie cu Consiliul European au ca scop protejarea potențialilor informatori, ceea ce le-ar oferi siguranța de a denunța iregularitățile observate.

Normele acoperă mai multe domenii: frauda fiscală, spălarea de bani, achizițiile publice, siguranța produselor și transporturilor, protecția mediului, sănătatea publică, protecția consumatorilor, protecția datelor.

Organizațiile publice și private cu peste 50 de angajați vor trebui să creeze canale interne de raportare care să le permită oamenilor să raporteze chiar în cadrul organizației. Autoritățile naționale vor trebui, de asemenea, să stabilească canale independente de raportare externă. Informatorii vor fi protejați indiferent dacă decid să raporteze la nivel intern sau extern, la organismele naționale sau europene.

Directiva prevede, de asemenea, posibilitatea de a raporta în mod public, de exemplu către mass-media, în anumite cazuri cum ar fi absența unui răspuns de la raportul inițial, în cazul unui pericol iminent pentru interesul public sau a unui risc de represalii.

Toate formele de măsuri de constrângere față de informatori sunt interzise (demitere, suspendare, concediere etc). Persoanele care ajută informatorii vor fi, de asemenea, protejate, inclusiv jurnaliștii.

Statele membre ar trebui să le ofere informatorilor acces la informații despre canalele și procedurile de raportare, sprijin juridic, financiar și psihologic.

 

Angajamentul Parlamentului privind protecția informatorilor

Parlamentul sprijină de ani de zile introducerea unor norme comune privind protecția informatorilor. Această problemă a fost subliniată în anchetele sale despre scandalurile privind evaziunea fiscală. Într-o rezoluție din februarie 2017, deputații europeni i-au solicitat Comisiei să propună o legislație care să protejeze interesele financiare ale UE. În octombrie 2017, aceștia au reiterat acest apel.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.