close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Cina fără taine (2) – Ciocârlii fripte și umplute, garnisite cu petale de trandafiri

Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023)

Dragi cititori, pe 1 iunie, rețetele cu povești împlinesc anul. Ele vor intra într-o binemeritată vacanță, pe durată nedeterminată, probabil până la toamnă. În acest interval, așteptăm sugestiile și contribuțiile dvs. Să ne revedem cu bine!

Urmărim cu sufletul la gură continuarea poveștii Emiliei Luchian. Mai ales că profesoara relatează ca și cum ar fi fost prezentă la festinul din Roma antică. S-o urmărim: 

O lacrimă de defrutum

În bucătărie se pregătea un preparat cu totul aparte: ciocârlii fripte și umplute, garnisite cu petale de trandafiri. Carnea era unsă cu miere, dar umplutura era cartea câștigătoare: măruntaie măcinate, mentă și țelină sălbatică tocate mărunt; separat, se zdrobea usturoi, cuișoare, piper, coriandru și se turna ulei de măsline. Se adăuga un mănunchi de ierburi aromatice, iar la sfârșit o lacrimă de defrutum, concentrat de suc de struguri. Umplutura era pusă în fiecare pasăre, adăugându-se și câte o prună. Totul se punea la cuptor cu foc mic. Înainte de a se aduce la masă, fiecare farfurie cu două ciocârlii se decora cu petale de trandafiri. 

Să câte muzica! Să curgă vinul!

Dar de băut ce beau acolo? Se știe că romanii nu-și refuzau un vin bun, pe care îl consumau în cantități uriașe. chiar și în timpul campaniilor militare. Răspuns: Acest fel de mâncare se servea numai cu vin Falernum, dulceag și tare, ca la banchetele lui Petronius. Friptura, conținând o notă de dulce, l-a cucerit pe Drusus, fiul împăratului Tiberiu, și a fost socotită trucul culinar al lui Apicius.
Apicius nu a divulgat unele dintre condimente sau mirodenii și nici dozele ingredientelor, considerând că un bun bucătar știe să le aprecieze din ochi.
Desertul servit în încheierea festinului era format din capodopere minuscule de cofetărie și de o prăjitură de mari dimensiuni. Alături se aflau farfurii cu fructe, în special smochine. A urmat momentul mult așteptat de comeseni: dansatoarele, muzica, vinul, concursul de toasturi, unele glume deochiate, la care Gaia se amuza copios, șoptind la urechea soțului, acoperindu-și gura cu mâna, ceva care-l făcea să zâmbească cu înțeles sau să râdă în hohote.
Nediscutându-se politică și nici afaceri, Iulius și Lucreția s-au întors acasă liniștiți. Iulius știa că va trebui să facă unele concesii în viitorul apropiat.

Dar Emilia a preparat sau gustat din preparatele lui Apicius?, ne interesăm, morți de curiozitate. ”În ceea ce îl privește pe Apicius și rețetele lui: nu am încercat să prepar ceva după gustul pervertit al romanilor, care îmbinau – pentru noi ciudat – dulcele cu picantul. Apicius era un orgolios care păstra pentru el denumirea ingredientului cheie. Secretul îl făcea puternic.”
(Sfârșit)
                             A consemnat Leonida Corneliu Chifu, orgolios,
                                                                                    dispus să facă unele concesii vinului de de ce-o fi el

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.