Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul – 20 iulie A. D. 2024

SFÂNTUL PROROC ILIE ŞI VIAŢA ÎN DUMNEZEU
????Biserica îl sărbătoreşte astăzi pe unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Vechiului Testament, care, prin misiunea şi prin viaţa sa, leagă cu totul Vechiul Testament de cel Nou, şi nu numai pentru noi, ci chiar şi pentru cei care au trăit dinainte de Hristos. El se încadrează în şirul prorocilor care şi-au împlinit misiunea de a ţine poporul ales aproape de Dumnezeu şi de a-l călăuzi spre ţelul său, anume pregătirea venirii lui Hristos. Au fost câţiva proroci mari şi prin scrierile lor, însă Prorocul Ilie, alături de Moise, s-a deosebit prin faptul că a cerut cu stăruinţă să-L vadă pe Dumnezeu, socotind că altfel nu-şi poate trăi viaţa. Chiar dacă Dumnezeu i-a răspuns, ca şi lui Moise, că „nu va vedea omul faţa Mea şi să fie viu”, el s-a înălţat cu trupul la ceruri, fiind răpit de Dumnezeu, iar, la Schimbarea la Faţă, a stat împreună cu Moise alături de Hristos, vorbind cu Acesta despre sfârşitul lumii.
????Prin această atitudine putem înţelege şi şi defini viaţa unui proroc. Dacă împăratul se ocupa cu treburile administrative, pământeşti, ale poporului, prorocul se ocupa de viaţa religioasă a acestuia. Puterea unui proroc era în cuvântul său, pe care îl aducea direct de la Dumnezeu. Toţi prorocii au fost recunoscuţi ca şi glasuri ale lui Dumnezeu, adresate poporului. Dar nu numai prin cuvânt slujeau prorocii, ci îşi puneau şi viaţa lor în slujba lui Dumnezeu. Ei îşi potriveau viaţa cu ceea ce le spunea Dumnezeu, aşa încât prima dată cuvântul Lui le răsuna în inimă şi în minte, apoi se vădea prin faptele cu care ei îşi slujeau semenii. În mod firesc, faptele lor deveneau minunate, pentru că în ele nu numai se împlinea cuvântul lui Dumnezeu, dar lucra şi harul Duhului Sfânt, astfel încât ei deveneau şi făcători de minuni. Deci Dumnezeu Îşi întărea cuvântul Său în proroci atât prin vocea lor puternică şi autoritară, cât şi prin întreaga lor viaţă şi prin minunile pe care le făceau.
????Sfântul Mare Proroc Ilie a strălucit între toţi prorocii, deşi, aşa cum aţi auzit citindu-se în Apostolul de astăzi, şi el a fost om asemenea nouă, cu neputinţe ca şi noi. Dar, rugându-se, nu a plouat trei ani şi şase luni. Oare el îşi făcea astfel voia sa? Iată, dragii mei, de ce unui om i se împlineşte rugăciunea: pentru că are gândul lui Dumnezeu, cum spune Apostolul Pavel. Câştigul este însă al lui Dumnezeu sau al oamenilor atunci când îi ascultă pe proroci? Aceştia, şi toţi Drepţii Vechiului Testament, identificându-se cu Cuvântul lui Dumnezeu şi umplându-se de har, n-au făcut altceva decât să împlinească deja în ei Noul Testament. Dacă ei pregăteau poporul în vederea venirii lui Hristos, iată că ei trăiau deja viaţa cu Hristos. Ei se identificau atât de mult cu Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, încât trăiau în Hristos şi cu Hristos în Dumnezeu. Noi îi cinstim pe prorocii, pe judecătorii şi pe Drepţii Vechiului Testament ca sfinţi, tocmai pentru că s-au identificat cu Hristos. Astfel ei au devenit modele nu numai pentru cei din Vechiul Testament, ci şi pentru noi. Au devenit purtători atât de mesaj, cât şi de har. Au devenit Hristoşi sau sfinţi.
????Aşa ar trebui să-l vedem pe Sfântul Ilie care voia să stea în faţa lui Dumnezeu, dar nu privind prin cheia uşii, ci faţă către faţă, şi cu faţa descoperită. Pentru că astfel a fost Ilie, astfel au fost Moise şi toţi Drepţii, care au fost modele pentru cei din Vechiul Testament, dar rămân modele şi pentru noi. Amin.
Fragmente din predica Părintelui Ioan Cojanu la Praznicul Sfântului Proroc Ilie – 20 iulie 2019