close
CronicăPromovate

Trebuie să-i cer scuze Iașiului

Trebuie să-i cer scuze Iașiului, că l-am judecat aspru in ziua in care l-am revăzut, după vreo 25 de ani – dacă nu și mai bine.

Invoc in apararea mea
că era o zi rece de februarie, cu vânt și pe alocuri amintiri noroioase ale zăpezii
și că, venind din Nicolina și luând ca reper turla Mitropoliei, am ajuns in centru pe ușa din dos.

Vreo oră am tot bombănit și i-am înfierat in gând și cu voce tare pe toți cei care m-au asigurat că o să-mi placă la Iași, să vezi, să vezi
ce dracu să-mi placă, comentam înciudată când am trecut prin gangul unui bloc socialist, cu scări rupte și tencuiala căzută, după ce urcasem o stradă in pantă foarte aglomerată, cu case semi-abandonate,

primul lucru pe care l-am remarcat apoi, pe bulevardul Unirea, a fost lipsa trotuarelor -in sensul clasic- adică strada e pavata dintr o parte in alta cu piatra cubica, iar spațiul pietonal e delimitat de un scuar verde sau cu stâlpișorii metalici, plus o rigola mascata cu un grătar de metal.
Mișto. Oferă senzația de spațiu si e elegant.

Zona exclusiv pietonala, care cuprinde Mitropolia, Trei Ierarhi, Teatrul, Primăria și se întinde până la Palatul Culturii, e impecabilă. Pavaj, spații, plante, cârciumi, curățenie, clădiri luminate noaptea, discret, cât să le remarci și să le admiri.
Felul in care Palas Mall imbratiseaza Palatul Culturii, un ansamblu ultra-modern versus un obiectiv culturalo-istoric, este extrem-extrem de reușit. Pur și simplu se pun in valoare unul pe altul.

Mi-au plăcut tramvaiele mici, pistele de bicicletă, iar Copoul, bătut la pas, e un amestec echilibrat de vechi și nou, cu cele doua parcuri uriase și Grădina Botanica deloc atinse de kitch. Din primăvara, trebuie că zona e un vis.
Multe clădiri vechi renovate și curat peste tot. Nu doar in centru. Am vânat plastice, pet-uri și gunoaie pe toată lungimea Bahluiului, cu malurile lui înălțate , pana la ieșirea din oraș, spre Holboca. N-am găsit.

Mișto și cârciumile, unele “pe vechi”, altele foarte pe trend, dar având in comun un lucru: super-mâncarea. Colțunași cu brânza, tocănița de hribi, ciolan sau coaste, clătite cu pui, vită pe plită, sigur că și pita cu ceapă și pastă de jumări, dar mai ales, o premieră pentru mine, murături pane! Nu mai zic de dulciuri, că nu mai zic, că nu mai zic nici câte kile am căpătat in câteva zile.

Bonus: faptul ca lumea te saltuta pe stradă și felul in care moldovenii folosesc politicoasa persoana a treia, chiar și când e vorba despre copii și animale. “Dânsa (fetita de 8 ani) a fost necăjită pi dânsul (motanul Ionel) că a zgâriat-o când se jucau”.

Am lăsat la urmă partea mai nașpa. Ca toate orașele țării, Iașiul a fost profund mutilat de comunism. Cvartale cu blocuri strâmbe, in culori triste și totuși prea multe țevi de termoficare și de gaz la vedere, străzi prea mici pentru o așa mare circulație, încă multe vitrine nouăzeciste și încă prea multe căciuli rusești pe stradă.

Asa că am decis: revin si la vară.

(Oana Costea)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.