close
MonarhiePromovate

90 de ani de la proclamarea lui Mihai I ca rege al României, marcați la Castelul Peleș

O ceremonie aniversară a avut loc, miercuri, la Castelul Peleș din Sinaia, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la proclamarea lui Mihai I ca rege al României, evenimentul fiind catalogat de principele Radu drept un “precedent în istoria lumii”.

La 20 iulie 1927, la Domeniul Regal Sinaia se stingea din viață Regele Ferdinand Întregitorul. În acea zi, îi succeda în poziția de Cap al Statului nepotul său, Regele Mihai I, în vârstă de cinci ani.

Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare, a invitat la acest moment solemn și plin de însemnătate reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Armatei, Bisericii și Academiei, precum și personalități din societatea civilă.

La ceremonia care s-a desfășurat în Holul de Onoare al Castelului Peleș au fost prezenți principesa moștenitoare Margareta, custode al coroanei și principele Radu, manifestarea fiind deschisă prin intonarea imnului regal.

Principele Radu a ținut un discurs adresat principesei Margareta, custodele coroanei române, în care a arătat că regele Mihai este, probabil, “singurul om destinat să devină șef de stat care a reușit performanța de a trăi 90 de ani după ziua propriei încoronări”.

“Astăzi găzduiți un eveniment ce cred că nu are precedent în istoria lumii. Probabil că Majestatea Sa regele nostru este singurul om destinat să devină șef de stat care a reușit performanța de a trăi 90 de ani după ziua propriei încoronări. (…) Niciodată Holul de Onoare nu a găzduit un astfel de eveniment desenat astfel și cu acest fel de conținut. (…) Atunci când a succedat bunicului său la vârsta de 5 ani, nimeni de pe această lume nu își putea imagina că un copil poate duce în spate soarta unui stat, mai ales într-un secol atât de greu și mai ales într-o parte de lume atât de încercată. (…) Avea forță acest copil de 5 ani și ea stătea în faptul că existența lui, chiar inocentă, de zi cu zi, garanta că România rămâne în continuare un stat suveran condus de o monarhie constituțională. (…) El (regele—n.r.) a reușit aproape să își depășească și propriul destin, dacă acest lucru este posibil, și să ajungă o vârstă atât de avansată, încât, răpus de boli și slăbit de ani, să trebuiască să își transfere prezența și autoritatea succesorului pur și simplu din cauză că, fizic vorbind, el nu mai putea duce în spate o astfel de răspundere. Dar chiar și acest lucru făcându-l, la 1 martie 2016, regele a continuat să fie deasupra noastră și să stea, așa cum este și în această seară, atât de paradoxal, printre noi, deși fizic nu se află printre noi”, a spus principele Radu în discursul său, citat de Agerpres.

Programul a inclus, de asemenea, o rugăciune oficiată de episcopul Varlaam, urmată de citirea de către o elevă a Școlii gimnaziale “Principesa Margareta” din București a unui fragment din eseul “Regele meu”, scris în octombrie 2011 de Theodor Brașoveanu, doctor în fizică, absolvent al Universității Princeton.

Orchestra militară a interpretat, în încheiere, trei lucrări muzicale.

Anterior acestei ceremonii, în Sala de Muzică a castelului a fost lansată cartea-album “Povestea Castelului Peleș”, scrisă de principele Radu.

Tags : castelul pelesevenimente istoriceincoronaremihai Iprincipele raduPrincipesa Margaretarege

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.