close
Extern

Alegerile 2019: cea mai mare prezență la urne din ultimii 20 de ani

europarl.europa.eu

Prezența la vot a crescut semnificativ la alegerile europene față de acum cinci ani. Acum a venit vremea finalizării grupurilor politice și a unei decizii asupra președintelui Comisiei.

 

Prezența la vot

De data asta, peste 50% dintre europenii cu drept de vot au participat la alegerile europene, cel mai mare procent din ultimii 20 de ani. Este prima dată când prezența la vot a crescut de la primele alegeri directe, din 1979.

Procentul a crescut în 21 de țări. În șapte dintre acesta, creșterea a fost cu peste 10 puncte procentuale. România a cunoscut o creștere de 18,63 de puncte procentuale.

Citiți mai multe despre alegeri pe blogul nostru.

Rezultate provizorii la 27 mai 2019, ora 14.37 CET: cifrele se pot schimba

 

Rezultatele

Până acum, sunt disponibile rezultate finale pentru Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Germania și Slovacia. Există estimări naționale pentru Irlanda și Regatul Unit și rezultate provizorii pentru celelalte țări. Rezultatele prezentate în imaginea de mai sus se pot schimba.

Pentru detalii, consultați site-ul rezultatelor, care este actualizat regulat.

 

Grupurile politice

După alegeri, noii deputați europeni trebuie să decidă cărui grup politic se alătură sau dacă vor forma grupuri noi. Grupurile includ membri din țări diferite, care împărtășesc afilierea politică.

Grupurile politice beneficiază de anumite avantaje, precum mai multă influență și mai mult timp de vorbire, dar trebuie să îndeplinească anumite cerințe: cel puțin 25 de membri provenind din cel puțin șapte state membre.

 

Candidații cap de listă

Partidele politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă” pentru președinția Comisiei Europene. Pe baza rezultatelor alegerilor europene, unul dintre candidații „cap de listă” va fi ales Președinte al Comisiei de către Parlamentul European, după ce este propus în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, care vor lua în considerare rezultatele alegerilor europene.

Așa s-a întâmplat pentru prima dată în 2014, când candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit Președintele Comisiei.

Candidații cap de listă mai sunt cunoscuți și sub numele de Spitzenkandidaten.

Pe baza rezultatelor alegerilor, candidații cap de listă vor încerca să formeze o majoritate în Parlament, care să îi sprijine. Între timp, șefii de state și de guverne se vor întâlni în cadrul unui summit la Bruxelles pe 28 mai, pentru a discuta despre rezultatele alegerilor și pentru a începe procedura de numire a președintelui Comisiei și a șefilor celorlalte instituții europene. Consiliul intenționează să numească noii lideri până în iunie.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.