close
Monarhie

În aprilie 1867 a fost adoptata o nouă stemă a statului

În 1866, regele Carol I promulga o noua constitutie, prin care numele tarii devenea, oficial, România. În aprilie 1867 a fost adoptata si o noua stema a statului.
Aceasta cuprindea un scut sfertuit, având reprezentata în cartierele unu si patru, pe fond azur, si aur acvila cruciata, încoronata si având în partea superioara-stânga a cantonului un soare de aur.

În cartierele doi si trei, pe fundal azur si rosu, se regasea capul de zimbru cu o stea în cinci colturi între coarne, însotita de o semiluna la crai nou. Peste cele patru cartiere este suprapus un ecuson cu însemnele familiei Hohenzollern: scut sfertuit având câmp alb în cartierele unu si patru si negru în doi si trei.

Scutul este timbrat de o coroana închisa, fiind sustinut — la dreapta — de catre un leopard lionat, iar la stânga de catre un personaj feminin având în mâna dreapta o sica dacica. În partea inferioara se regaseste o panglica albastra cu deviza familiei domnitoare scrisa în aur: NIHIL SINE DEO.

Toate aceste elemente sunt plasate sub un pavilion de purpura captusit cu hermina, cu ciucuri si franjuri de aur, prins într-o coroana închisa.
Aceasta stema a fost înlocuita în 1872.

Marius Agapie

Tags : carol Istema romaniei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.