close
CronicăPromovate

Ascensiune spre eul lăuntric

 

În imaginarul popoarelor, care a trecut cu ușurinţă în literatură, muntele este mitizat, de la greci, ca un spaţiu locuit de zei, ca și la japonezi de altfel, iar ascensiunea este adesea o încercare iniţiatică, plină de primejdii și dătătoare de satisfacţii supreme. Muntele nu se bate cu pas de promenadă, ci se cucerește cu sacrificii. Pe munte acostează Arca, au loc întâlniri cu divinitatea care oferă tăbliţe cu legi. Izolarea montană conferă muntelui vrajă. Folclorul românesc consacră și el muntele, iar civilizaţia pastorală a munţilor noștri bine înierbaţi face din vizitarea lui ciclică un ritual cosmic.

Toate aceste aspecte mitico-magice ale reliefului montan impregnează cu sau fără voie conștiinţa oricărui autor care scrie despre munţi. Poveștile care se ţes în jurul munţilor au un farmec indiscutabil. Din punctul meu de vedere, acest farmec apare mai ales când istoriile sunt citite în fotoliu și mai puţin când ar fi relatate în jurul unui foc de tabără după un urcuș de mai multe ore, sub capriciile vremii.

Cartea Ramonei Müller (Muntele din noi, Editura Neuma) este foarte prielnică unor călători de tipul meu, care iubesc colţurile de stâncă și povârnișurile cel mai mult atunci când sunt accesibile cu telecabina. Nu mă îndoiesc însă că ea ar stimula și aventurieri ai zimţilor din piatră, ai brânelor călcate cu bocanci și ai pereţilor de urcat numai cu coarda. Descrierile se caracterizează prin plasticitate literară, autenticitate, fiind clar că autoarea a trăit fiecare aventură descrisă, atașament absolut faIă de peisajul alpestru. Chiar și un iubitor al mării, ca mine, dornic să se ajute cât mai mult de legea lui Arhimede ca să-și simtă corpul în levitaţie, care nu a înfipt niciodată un piton într-o stâncă sau gheţar, se poate gândi că într-o zi, cine știe, va pune mâna pe piolet și va birui inerâia.

Ramona Müller este o scriitoare atipică: ea combină foarte lejer iubirea de munte, mișcare, aer liber cu o privire ce îi conferă o satisfacţie încă și mai mare. Ea știe să vadă muntele în ceea ce el are cu adevărat cuceritor, înainte de a fi el însuși cucerit de drumeţ. Așa fiind, următorul pas este să comunice asemenea experienţe în scris și să le agrementeze și cu imagini despre care știm că fac, fie – care dintre ele, cât o mie de cuvinte.

Faţă de alţi cutezători care nu se încurcă la vârfuri sub 7-8 mii de metri, Ramona Müller e dedicată reliefului montan românesc. Îi dau dreptate și cred sincer că un peisaj fermecător nu are cota de atractivitate direct proporţională cu înălţimea stâncilor și nici cu unghiul pe care-l fac cu verticala. O pantă înverzită, presărată eventual cu brazi, un lac glaciar sau o fereastră naturală într-un perete de gresie pot fi la fel de atrăgătoare și descoperite la două mii de metri. Și chiar mai jos. Iar zăpezilor și gheţurilor veșnice le este de preferat o potecă prin iarbă și flori, un pârâu din care se poate sorbi apă.

Munţii Ramonei Müller sunt prietenoși, de-ai noștri, nu fioroși. În ei poţi întâlni alţi călători, niscai baci, dar niciun Yeti. Cel mult un urs care s-a săturat de meniul tomberoanelor și a urcat să mai culeagă zmeură. Cartea Ramonei Müller este și o premieră, cu ea editura Neuma, îndrăgită de mulţi autori inaugurează o colecIie nouă care a primit numele călătorului prin excelenţă: Odysseus. Care, precum știm, deși s-a preumblat pe mări, visa la Ithaca lui muntoasă, unde putea urca până la 800 de metri. Acesta era „muntele din el”, cel de acasă. Ramona Müller ne convinge că fiecare purtăm în noi câte un munte pe care îl putem urca. În escaladarea muntelui literaturii, ea arată că are aptitudini și curajul necesar.

Vă invit să descoperiţi ”Muntele din noi”!

(Horia Gârbea)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.