close
Actualitate

Biserica „plimbătoare” din județul Botoșani, monumentul istoric mutat de la un sat la altul

O biserică de lemn din satul Corjăuți, județul Botoșani, poartă numele de „Biserica plimbătoare”, după ce locul pe care a fost amplasată aceasta a fost schimbat de două ori.

Biserica de lemn din satul Corjăuți, comuna Hilișeu Horia, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată inițial în localitatea Hliboca din Ucraina, după care a fost demontată și reasamblată la Pomârla, pe o moșie a boierului Bașotă.

Ulterior, în 1813, ea a fost din nou strămutată, fiind transportată de săteni într-o singură noapte și refăcută pe amplasamentul actual din Corjăuți, unde este folosită și în prezent ca biserică a satului.
„Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuți are parte de această nestemată în 1813, când viețuitori ai acestor meleaguri, țărani destoinici, se duc și cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuți de la Pomârla, dar ea nu a fost construită inițial acolo, în Pomârla, pe moșia lui Bașotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca’, susține primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru.

Biserica are o structură de lemn cu poală dublă, bine conservată, și turn-clopotniță peste intrare.
Temelia și soclul sunt din piatră, pereții din bârne de stejar, iar acoperișul, inițial din draniță, a fost înlocuit cu tablă.

Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin și bine conservate. Ele sunt încadrate în rame simple și poleite.

Agerpres

Tags : biserica plimbatoarebiserici monumentCorjăuțijudețul Botoșani

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.