close
Actualitate

Brăţara dacică recuperată de poliţiştii din Olt este autentică. Podoaba din aur de 24 de karate cântăreşte 108 grame

Brăţara dacică din aur cu un capăt în formă de animal care a fost recuperată recent de la un bărbat în vârstă de 27 de ani din judeţul Olt este autentică şi va fi expusă marţi la Muzeul Naţional de Istorie a României, în prezenţa procurorului general, Augustin Lazăr, cel care a deschis în 2004 dosarul de recuperare a acestor piese de patrimoniu.

Potrivit MNIR, brăţara este deosebit de importantă pentru patrimoniul naţional, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent. Podoaba are un capăt terminat printr-o protomă în formă de cap de animal, datată în secolul I a. Chr.

Din nefericire, piesa salvată este incompletă, fiind parţial distrusă, reconstituirea completă a piesei fiind imposibilă în acest moment. Cu toate acestea, excepţionala brăţară realizată din aur pune într-o nouă lumină civilizaţia dacică de la sud de Carpaţi, de la care, până în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrărie realizate din argint, se mai arată în comunicat.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au recuperat bijuteria de la un bărbat în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, judeţul Olt.

Muzeul Naţional de Istorie a României va organiza marţi, de la ora 11.00, o conferinţă de presă în cadrul căreia va fi prezentată brăţara.

Până în prezent, au fost recuperate 13 brăţări dacice din 24 existente, potrivit procurorului general, Augustin Lazăr.

Procurorii urmăresc prin Interpol brăţările lipsă, precum şi piese Koson, care au fost furate din situl din Munţii Orăştie.

Procurorul general al României declara pentru News.ro că cele 11 spirale există, unele se ştiu în ce ţări se află, există fotografii ale artefactelor şi este convins că se pot recupera.

„Unele brăţări sunt în Uniunea Europeană, prin state cu piaţă foarte dezvoltată de antichităţi, şi altele în Statele Unite. Dar, pe lângă brăţări, avem scuturile pe care le urmărim, sunt piesele Koson, piesele Lysimach… Sunt cantităţi mari, din păcate, care s-au furat de acolo. Noi trebuie să ne protejăm mai bine siturile decât am făcut-o până acum”, declara Augustin Lazăr în ianuarie 2016.

A.M.

Tags : aur dacicbratari dacicepiese patrimoniu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.