close
Repere

De ce nu se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare și ce trebuie să faci în această zi

Pe 15 august este praznuita Sfanta Maria Mare, fiind ziua in care se pomeneste Adormirea Maicii Domnului, motiv pentru care cei ce poarta numele de Maria sau derivatele sale nu ar trebui sa sarbatoreasca. in aceasta zi.

Este o zi de tristete pentru crestini, in care se cinsteste moartea si inalţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Traditia spune ca in aceasta zi nu se ureaza „La multi ani”.
După o pioasă tradiție veche, cunoscută mai întâi în Apus și trecută apoi și în Răsărit, la trei zile după adormirea ei, Sfânta Fecioară ar fi fost ridicată cu trupul la cer, ca și dumnezeiescul ei Fiu.

Sfânta Maria Mare este cunoscută ca Paștele din timpul verii, tocmai pentru că vorbește despre Învierea cu trupul a Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, potrivit CrestinOrtodox.ro.
De Sfanta Maria Mare se merge la biserica si se impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au murit.

Tot in aceasta zi se pomenesc cei adormiti, iar fetele nemaritate culeg flori pe care le duc la biserica pentru a fi sfintite. Se spune ca aceste flori au puteri tamaduitoare, ele putând alina dureri si ocroti casa respectiva. Se crede că, astfel, acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună.

Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.
Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria – 15 august şi 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului – este timpul prielnic semănării grâului.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi serbează încă de vineri (14 august) hramul. Sărbătoarea vine şi cu o serie de superstiţii de Sfânta Maria Mare, care ar fi bine să nu fie trecute cu vederea. De acum încolo, este interzis scăldatul în apele curgătoare căci se crede că râurile au fost spurcate de cerb. Tot odată cu 15 august şi cu apropierea toamnei, tradiţia populara ne invată că este bine să nu mai dormim afară sau pe prispă.

Spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis la orice mare sarbatoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face exceptie. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.
Nu ai voie sa te tunzi in aceasta zi. Acest lucru este valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati. In cazul barbatilor, daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca.
Obiceiuri şi tradiţii. Ziua de 15 august este ultima in care mai poti culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Nu este bine sa stai cu usa inchisa pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul său divin.
Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectata. Masa de Sf. Maria trebuie sa fie cat mai cumpatata.
Se spune ca in aceasta zi nu e bine sa te scalzi in rauri de munte, altfel vei fi „lovit” de soarta.

Daca ai de facut un drum important de Sfânta Maria, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune ca, in aceasta zi, pot avea descarcari electrice pentru a arata supararea Fecioarei Maria față de oamenii necredinciosi si neuniti. Plecarea la drum de unul singur arata egoism si independenta. Daca vrei sa fii protejat, desi mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciulita sau un obiect sfintit si vei fi in afara oricarei primejdii.
Sursa: www.stirilekanald.ro

Tags : adormirea maicii domnuluidatiniobiceiurisfanta mariatraditii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.