close
Magna EuropaPromovate

Epidemia de coronavirus ar putea fi devastatoare pentru Africa

europarl.europa.eu

 

 

Africa nu va rezista singură la pandemie, iar reacția Europei nu trebuie să se oprească la frontiere, a declarat Tomas Tobé, președintele Comisiei pentru dezvoltare.

Având în vedere vulnerabilitatea sistemelor de sănătate din multe țări în curs de dezvoltare, coronavirusul ar putea avea efecte devastatoare, avertizează membrii Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului. UE face tot posibilul pentru a-și sprijini statele membre și a amortiza impactul economic în Europa, însă pandemia nu are granițe. Într-o rezoluție din 17 aprilie, Parlamentul a subliniat necesitatea cooperării și a solidarității internaționale, precum și a consolidării sistemului ONU și, în special, a OMS.

Reacția internațională a UE în epidemia de Covid-19

La 8 aprilie Uniunea a lansat „Echipa Europa”, un pachet de peste 20 de miliarde EUR pentru a ajuta țările cel mai vulnerabile, în special din Africa și din vecinătatea UE, să lupte împotriva pandemiei și a consecințelor acesteia. Cea mai mare parte a finanțării provine din reorientarea fondurilor și programelor existente ale UE.

Parlamentul susține eforturile Comisiei pentru o reacție globală a UE. Deputații în PE s-au alăturat, de asemenea, apelurilor din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale pentru a suspenda plata datoriilor țărilor în curs de dezvoltare din întreaga lume.

Întrucât epidemia de Covid-19 continuă să se extindă în Africa (sunt afectate toate țările în afară de două), i-am cerut președintelui Comisiei pentru dezvoltare a PE, Tomas Tobé (PPE, SE), să ne răspundă la câteva întrebări cu privire la reacția UE.

Face UE suficiente eforturi pentru a ajuta țările terțe să combată coronavirusul sau ar trebui să facem mai mult?

Da și nu. Da, coordonăm prin „Echipa Europa” alocarea a 20 de miliarde EUR, dar trebuie și să ne asigurăm că statele membre își intensifică acțiunile, pentru că avem nevoie de noi resurse. Trebuie să ne coordonăm la nivelul Uniunii și să ne asigurăm că ajungem efectiv la oamenii care au cel mai mult nevoie. Foarte probabil, în multe țări din Africa raportarea cazurilor nu reflectă numărul real, de aceea trebuie să acționăm foarte repede.

Considerați că preocuparea UE pentru situația din Africa s-ar putea diminua din cauza provocărilor cu care ne confruntăm la nivel intern?

Nu. Cred că toată lumea este conștientă că trebuie să luptăm împreună. Pandemia nu se oprește la frontiere și trebuie să reușim peste tot. E foarte clar că în Africa problemele sunt într-adevăr foarte mari. Sunt multe persoane vulnerabile, în multe state sistemul de sănătate nu este suficient de bun, nu există suficiente paturi în spitale.

Trebuie să fim solidari și să facem tot ce putem pentru a salva viața oamenilor. De asemenea, este într-un fel și în interesul nostru, al europenilor, pentru a evita ca un al doilea sau al treilea val al acestei pandemii să ajungă în Europa din țările vecine.

La începutul lui martie, Comisia a publicat o nouă strategie UE-Africa. Este încă valabilă, în contextul crizei coronavirusului?

Cred că e perfect valabilă, deoarece atrage atenția asupra faptului că trebuie să construim un nou parteneriat cu Africa, depășind perspectiva donator-beneficiar. Trebuie să vedem multe dintre țările africane mai degrabă ca parteneri. Declinul economic mondial cauzat de epidemie evidențiază importanța unei noi strategii.

Acum cel mai important lucru este să ne asigurăm că parteneriatul va fi transpus în practică. Sperăm să avem, în octombrie, un summit UE-Africa, iar Parlamentul European își pregătește poziția cu privire la această strategie.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.