close
Agenda culturalăPromovate

„ Frunză verde de albastru” – seară dedicată lui Nichita Stănescu

Când discul său, „FRUNZĂ VERDE DE ALBASTRU”, a apărut a tulburat multe suflete. Astfel că Muzeul Național al Literaturii Române l-a invitat pe Zoltan Octavian Butuc pentru o seară dedicată lui Nichita Stănescu la care sunteți cu toții invitați pe 9 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
Poezia este visul aripilor sufletului nostru, de aceea microbul inspirației nu este hărăzit oricui, ci numai celor care zboară. Astăzi, în ciuda faptului că este binecunoscut, încă există unii oameni care cred că Nichita a fost femeie. Tot atât de adevărat este și că pentru alții Nichita este prezent coerent, consecvent, continuu, aleg să-l omagieze scuturându-și cu forță aripile; oameni prin venele cărora poezia nu curge, ci aleargă frenetic, cu poftă de viață și efervescența specifică sevei.
Pe Zoltan Octavian Butuc, Dumnezeu l-a frământat dintr-un aluat aparte. Din trudă divină, a curs har după har. Vocea lui sfredelește în interiorul ființei, scoate de acolo ce nu-ți mai trebuie și te aduce la lumină, complet vindecat, deplin conștient, profund trezit.
Personalitatea lui este vie, iar curajul de a așeza punctele pe i este binecunoscut. Lui Zoltan verticalitatea nu-i este tulburată de nici un uragan, oricât de puternic ar fi. Lui i-a dat Dumnezeu misiunea de a-l lua pe Nichita Stănescu de vers și de a-l împărți ca pâinea caldă celor care nu știu cine este, celor care știu, dar nu-l mai recunosc și celor care îl iubesc.
Chitara lui Zoltan Butuc se lasă atinsă doar de mâinile lui calde și blânde. Ea este duhovnicul artistului, ea este cea care i-a ascultat mereu și mereu durerile, bucuriile, căderile și mai ales înălțările.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

F.B.

Tags : frunza verde de albastruMuzeul Național al Literaturii Românenichita stanescu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.