close
MuzicaPersonalitățiPromovate

Grigore Leșe sau întoarcerea la autentic

Grigore Leșe – 67

Astăzi, îndrăgitul rapsod Grigore Leșe împlinește 67 de ani. Prilej pentru mine de a-mi aminti când l-am văzut pentru prima dată cântând ”pe viu”. Se întâmpla cu ani în urmă, în cadrul ciclului de acțiuni prilejuite de împlinirea a cinci ani de la înființarea Fundației ”Recipio” pentru Promovarea Medicinei Practice și Științifice, la Biserica ”Nașterea Domnului Sf. Apostol Andrei” din Ploiești, unde artistul a fost invitat pentru a susține un recital. Manifestarea – ce se înscria pe una dintre coordonatele Fundației, vizând acțiunea civic-creștină – s-a desfășurat în prezența enoriașilor, a preotului paroh Ioan Chilan, a prof. Nicolae Constantinescu, de la UMF ”Colțea” București, membru al Academiei de Științe Medicale, a prof. dr. Miron Bogdan, profesor de pneumologie la Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta” și vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie, a dr. Mihai Belașcu, președintele Fundației,  a dr. Rodion Galeriu și altor invitați.

Recitalul a fost susținut de ”Înălțarea Sfintei Cruci”, în cadrul Slujbei Ecumenice interrelația credință-medicină. Cu același prilej, a fost vernisată o expoziție de pictură. Au prezentat lucrări: Horia Cucerzan, Traian Brădean, Angela Popa Brădean, Alexandru Cristea, Eugenia Enescu, Ovidiu Paștina.

”Toate acestea nu fac altceva decât să-l invoce pe Dumnezeu”

”Despre jele v-am jelit, din fluier v-am tot vorbit, de povestit v-am povestit, de doinit v-am doinit. Toate acestea nu fac altceva decât să-l invoce pe Dumnezeu, pentru că vocea e mare minune”, spunea maestrul Grigore Leșe, înainte de ultimul act al recitalului său. Recital încheiat cu ”Ajutorul meu de la Dumnezeu”. Cei prezenți au avut – într-adevăr – privilegiul de a asculta un interpret care, cu ale sale cântece de nuntă, de moarte, de jale, cu Miorița, psalmii, doinele și horele sale i-a purtat prin întreaga ”gamă” a trăirilor. ”Întru Dumnezeu”, spune artistul.

Singurătate și autenticitate

”Recurgând la muzică, omul se poate asocia plenitudinii vieții cosmice. În toate civilizațiile, actele cele mai intense ale vieții sociale sau personale sunt scandate în ritmul unor manifestații, în care muzica joacă rolul de mediator capabil să lărgească, până la limitele divinului, comunicarea. În fond, muzica este arta de a atinge perfecțiunea” (Jean Chevalier, Alain Gheerbrant). Și maestrul o atinge. Grigore Leșe este un profund cercetător al cântecului originar românesc, un luptător pentru conservarea acestuia ca o constantă etnică a poporului, a spiritului și unicității românilor. El pledează pentru originalitatea primară (primordială) a cântecului, pentru melosul popular autentic, fără a aduce modificări sonorităților acestuia (în sensul ”modernizării” sau tratării lor într-un mod creator), la instrumente originale. În repertoriul său figurează – după cum am văzut, pentru că interpretarea lui Grigore Leșe presupune o comunicare cât mai directă, cât mai ”pe viu” – cântece vechi românești, cele bisericești având un statut aparte. ”Toate oglindesc puritatea omului-individ, varietatea trăirilor sale afective. De aceea Grigore Leșe a fost ținut sub obroc multă vreme în regimul trecut: pentru că nu s-a abătut de la aceste constante fundamentale ale poporului român. În același spirit, interpretul nu evoluează în cadrul unor formații sau ansambluri folclorice, el apare singur în recitaluri, doar cu instrumentele sale, ca o consecință a faptului că românul își rostea sentimentele sale doar prin vocea sa și instrumentul muzical pe care-l cunoștea”, sublinia dr. Mihai Belașcu.

Înalta distincție 

Grigore Leșe a venit la festival la nici o zi după întoarcerea dintr-un lung turneu în Japonia, unde i-a uimit pe ascultătorii săi din Țara Soarelui Răsare, ceea ce vădește multă considerație față de publicul său de pretutindeni. El și-a manifestat disponibilitatea de a participa la viitoarele proiecte culturale ale Fundației ”Recipio” și a reveni pentru alte recitaluri în Prahova. Și s-a ținut de cuvânt.

După recital, Grigore Leșe a primit Diploma de Excelență și Colanul de Catifea Violet cu Fir Aurit. Este cea mai înaltă distioncție oferită de Fundația ”Recipio”, cea căreia îi datorăm acest moment și această emoție unice.

Din păcate, nu am reușit să-i luăm un interviu, în aceeași zi artistul urmând să evolueze pe scena Festivalului Internațional ”George Enescu”. A făcut-o, cu aceeași dăruire. 

                                                                                                           Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.