close
Cenaclul I.L. CaragialePromovate

Ion Stratan la Universitatea Populară ”Dimitrie Gusti”

IN MEMORIAM

ION STRATAN (n.1 octombrie 1955 – d. 19 octombrie 2005)

Universitatea Populară ”Dimitrie Gusti”, descendentă a Universității Populare înființată de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, a luat ființă în anul 1963 și își desfășoară activitatea în cadrul Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” a Municipiului Ploiești.
Ne aflăm în luna octombrie a anului 2004. La deschiderea noului an universitar, consiliul Științific al Universității a prezentat programul fiecărui curs și o retrospectivă a acțiunilor din anul universitar precedent.
Direcția Casei de Cultură a Municipiului a editat și un program cuprinzând principalele activități pentru anul universitar 2004-2005.
Printre activitățile principale prevăzute pentru anul universitar respectiv se număra, la punctul ”C”, ”Literatură și artă”, printre coordonatori figurând și poetul Ion Stratan (astăzi, poetul ar fi împlinit 64 de ani s.n.). Faptul se întâmpla cu un an înainte de tragicul său sfârșit.  

Cultura generală – capitol al negocierilor europene

I-am solicitat cu acel prilej lui Ion Stratan câteva puncte de vedere referitoare la cursul ”Cultură și civilizație” (capitol tematic: ”Literatura și arta”) și la menirea Universității. Iată ce ne-a declarat: ”Cursul se sprijină pe un paradox: pe de o parte – dorința ca în fiecare caz de operă sau creator să fie subliniată o trăsătură specifică, particulară, originală, și, pe de altă parte, tendința firească – după cum este specificul Universității – de a lărgi ceea ce se numește cultură generală în rândul auditoriului, capitol la care România (ca să folosesc o perifrază a negocierilor europene) nu a încheiat toate punctele”.

Ca subtitlu al prelegerilor reunite sub titlul generic ”Cultură și civilizație”, poetul a urmărit mai multe obiective. Primul este aducerea la cunoștință a operelor importante (în opinia lui Ion Stratan) strict literare. Printre autorii abordați se numără Cervantes, Borges, Dostoievski. Ca subcapitol, poetul urmărea să familiarizeze auditoriul cu detaliile bio-bibliografice, în așa fel încât operele citate – pe de o parte – să stârnească dorința de a fi citite și – pe de altă parte – să poată fi sesizată relația dintre contextul social și determinările epocii în care a fost scrisă opera respectivă.
”Al doilea punct – cum este și firesc – îl constituie <revizitarea> (cum se spune în limbaj postmodernist) a unor corifei ai culturii și literaturii române (Bacovia) și, legat de Ploiești, a Festivalului Internațional de Poezie care familiarizează publicul în spiritul lui Nichita Stănescu. Aici vom include și critici literari și oameni de cultură precum Eugen Lovinescu și George Călinescu.
Al treilea punct îl reprezintă orientarea către topos-uri culturale în care istoria se îmbină cu filosofia și peisajul care le completează: Parisul cultural și Grecia spirituală”.

O mărturisire și o concluzie

Lui Ion Stratan, Universitatea îi trezește amintiri legate de prima tinerețe: ”Eu însumi am fost student al Universității Populare ”Dimitrie Gusti” în clasa a XII-a (eram elev la Liceul ”Al.I. Cuza”), când chiuleam de la ultimele ore de algebră pentru a urma cursurile de italiană cu distinsa doamnă Gianina, de naționalitate italiană”.

De ce Universitatea Populară?, l-am întrebat pe poet.”Pentru că Universitatea Populară este cea mai accesibilă și <lejeră> (în sensul bun) formă de studiu, informând fără a constrânge, formând fără a deforma și stimulând opiniile și gustul pentru cultură fără niciun fel de impunere”, a încheiat Ion Stratan.

P.S.: Din păcate, acesta a fost ultimul an universitar al lui Ion Stratan. În anul următor (2005-2006), poetul ar fi urmat să coordoneze, la fel ca în anii precedenți, cursul de ”Cultură și civilizație” din cadrul secțiunii ”Literatură și artă”. Dar faptul nu s-a mai întâmplat, ”Nino” (cum îl alintau prietenii) părăsind, cu puține zile înainte de începerea anului universitar, lumea aceasta. Participanții la inaugurare au păstrat un moment de reculegere în memoria poetului.

                                                                                                                                        Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.