close
Cronică

Lansarea antologiei „Cartea basmelor” de Petre Crăciun la sediul ICR

Luni, 28 august, de la ora 14.00, la sediul Institutului Cultural Român din strada Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, București, va avea loc lansarea antologiei „Cartea basmelor”, de Petre Crăciun, apărută la Editura Zorio. Volumul adună cele mai frumoase 50 de basme scrise de scriitorul Petre Crăciun în ultimii 25 de ani. Ediția cuprinde textele publicate în volumele „Basme” (2013), „Basme pentru familia mea” (2014) și „Povești din Țara Copiilor Fericiți” (2016). Sunt adăugate 14 basme noi, care nu au fost niciodată publicate în volum.

Vor prezenta cartea criticul literar Alex Ștefănescu, etnologul prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor și scriitorul Alexandru Plăcintă (Chișinău). Va mai vorbi despre volum, în calitate de ilustrator, artistul plastic brăilean Hugo Mărăcineanu. Actorul Zoltan Octavian Butuc va citi fragmente din basmele cuprinse în antologie, iar Monica Benedic (cantautor) și Carla Lucaci (elev-interpret), din comuna Ploscuțeni, Vrancea, vor întrepreta piese proprii, după versurile autorului.

Tot în cadrul evenimentului va fi lansată și pagina de web a scriitorului, www.petrecraciun.ro.

Cartea basmelor este una dintre puținele antologii de basme culte, aparținând unui autor contemporan, publicate în ultimul secol.

Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala pentru copii și tineret, a scris 16 volume pentru copii, primind Premiul Uniunii Scriitorilor în anul 2016 pentru romanul „Cu Andersen în Regatul Poveștilor”. A fost invitatul României la Târgul Internațional de Carte pentru copii de la Bologna din 2016 și participă la numeroase întâlniri cu copiii din țară și de peste hotare. La sediul ICR au mai fost lansate volumele „Basme pentru familia mea” și „Cu Andersen în Regatul Poveștilor”. Autorul a fost invitatul Institutului Cultural „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, pentru a participa la Festivalul Internațional de Literatură „Tanpinar”, unde a avut întâlniri cu elevi din Turcia, cărora le-a prezentat volumul The Girl în the Rose. Tot la invitația ICR, Petre Crăciun s-a întâlnit cu românii din Valea Timocului, citindu-le basme proprii în biserica din Gorneana și oferindu-le cărți pentru copii.

I.C.

Tags : Cartea basmeloreditura zorioicrlansare cartePetre Crăciun

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.