close
CronicăPromovate

M-am născut intr-un oraș mic, cu trei biserici: ortodoxă, catolică și reformată…

 

… și cu populație mixtă – români, unguri, câțiva germani…Știți cât de rar se intamplă ca sărbătorile de Paște să cadă în același timp pentru ortodocși si catolici (sau reformati)? Noi le spunem “Paștele românilor” și “Paștele ungurilor”. De Paștele “ungurilor” mama făcea întotdeauna câteva ouă roșii, chiar dacă vecinele unguroaice ne aduceau oua și prăjituri. Și la fel, de Paștele “românilor”, vecinele unguroaice făceau și ele câteva ouă roșii, chiar daca mama mă trimitea cu farfuriuțele cu ouă și prăjituri. “Cine știe cine are dreptate?…” zicea mama, dar cred că în sufletul ei era doar sentimentul ca importantă nu e ziua, ci ceea ce sărbatorim, și asta împărtășeam cu totii.
Sigur că în platoul cu ouă colorate la noi erau cateva oua albastre si la vecini, cateva ouă verzi, dar asta chiar nu are importanță…
Mi-e dor de copilaria mea, și de colegii și prietenii mei români și unguri, căci am avut și de unii, și de alții.

(Marcela Feraru)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.