close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Ciuperci cu carne de pui și sos de vin roșu

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Chef de viață

Cristina Chiriță este colega de secție, la CSȘ Ploiești, a profesorului de baschet Radu Negoescu, și acesta invitat al rubricii noastre. Cei doi mai au ceva în comun: pasiunea pentru arta culinară. Există totuși o diferență: Cristina experimentează  mai mult decât Radu.

Milă de ciuperci

”De Sărbători, am vrut să fac friptură la cuptor cu ciuperci în sos. Mai aveam niște carne, din care doream să fac chiftele. Dar mi-a venit chef să improvizez. Mi-era prea milă de ciuperci – că erau prea mari și frumoase – să le fac chiftele. Pentru friptură, am utilizat numai cotoarele (picioarele) ciupercilor.
Trebuie să vă asigurați, așadar, de ciuperci mari, ca să aveți ce umple. Să vă spun acum ce idee mi-a trecut prin minte. Am luat carne de pui, pe care am trecut-o prin mașina de tocat, cu ceapă și cu morcov. Nu trebuie să lipsească ingredientele. Piper, sare, knorr delikat cu gust de găină etc și verdeață (pătrunjel și mărar). Amestecul obținut se pune la călit, în ulei și bulion. Eu prefer – în loc de bulion – roșii proaspete, fără pieliță”.

O dublă satisfacție

În prealabil, se încălzește cuptorul. Se umplu ciupercile cu carnea un pic călită și se pun într-o tavă unsă cu ulei. Toată zeama rămasă de la carne se toarnă în tavă. Se introduc ciupercile la cuptor circa 25 de minute, după care se scot. Conținutul fiecărei ciuperci va fi îmbibat cu vin. Apoi, se reintroduc ciupercile în cuptor. Se lasă până se rumenesc, apoi se scot. Se pot servi cu o garnitură sau o salată alături. ”Eu prefer un piure. Ca lichid, vă recomand tot vin roșu, din acela turnat peste ciuperci. Dar un pahar, nu o sondă! Unii îl beau dinainte, dar nu se… recomandă. Ciupercile coapte sunt o nebunie! Îmi produc o dublă satisfacție. Pe de o parte, pentru că sunt opera mea, iar pe de altă parte, gustul lor înnebunitor îmi spune cât de inspirată am fost.”

Bucătăria veseliei sau genial și delicios

Cristina Chiriță este de părere că spațiul bucătăriei reprezintă și o zonă a experimentului. ”Lucrez foarte mult cu mama la bucătărie. Suntem <<bolnave>> de bucătărie. De mică mi-a plăcut să mă joc în acest spațiu. Mamei îi place să <<bibilească>>, în special la aperitive. Pentru mine este un hobby. Mă relaxează, în principal de Sărbători. Că de <<mâncărurile>> astea uzuale m-am cam săturat. Sărbătorile sunt mai pompoase, mai festive. Vreau să fie veselie în jurul meu. Câte o mâncărică de-asta inedită trezește cheful de viață. Ai și satisfacția că din două minți a ieșit ceva genial și delicios. Consumați ciupercile astea și veți vedea că veți avea mult chef de viață!

                                                             A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                                            care va avea mai mult chef de viață

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.