close
ActualitatePromovateTradiții

Rețeta de joi: Friptură înăbușită românească

”Rețete cu povești” (prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Cum să te menții în formă

Radu Negoescu, fost antrenor de înot și de baschet la CSȘ Ploiești este pentru a doua oară invitatul rubricii noastre. După ce ne-a oferit senzația fericirii cerești pe bază de Tiramisu, dorește să ne ofere și două rețete de friptură înăbușită: una românească, cealaltă italienească. Vom începe cu a noastră, urmând ca în joia viitoare să ne-o prezinte și pe cea italienească.

Se pregătește carnea ca pentru friptură înăbușită. ”Pornim la treabă cu 1½ kg pulpă sau altă carne macră. Se sărează, se împănează cu slănină, se leagă cu sforicele până rezultă o formă bună. Se pune la fript într-o cratiță, cu puțină untură. Se întoarce pe o parte și pe alta. După 20 de minute, se toarnă două cești cu apă sau cu zeamă de carne. Se adaugă 2-3 cepe tăiate felii subțiri, apoi se dă la cuptor. Trebuie să fiarbă înăbușit 3 ore (între timp se întoarce de două ori).

De la mama

După aceea, scoatem capacul și ungem friptura cu zeamă din cratiță. Se mai ține astfel ½ oră la cuptor, până capătă o culoare frumoasă (sosul trebuie să fie scăzut, dar dacă este nevoie, se mai adaugă puțină apă, să nu se pârjolească).” Se scoate din cuptor și se pune pe farfurii, apoi se scoate ața și se taie felii. Sosul se trece prin strecurătoare, se toarnă deasupra, eventual amestecat cu puțină smântână. Se servește caldă, în sosieră. ”Rețeta asta o știu de copil, de la mama.”

Un prilej de satisfacție

”Bucătăria reprezintă pentru mine un prilej de satisfacție. Pentru că îți satisface gusturile, nu neapărat rafinate. Dar știu că, pentru a mă menține în formă, nu trebuie să mă scol sătul de la masă. Nu pot să spun că gătitul mă relaxează neapărat. Presupune însă – cum spuneam – multă inventivitate, creație.”
(urmare în ediția viitoare – joi, 25 ianuarie 2024 )

                                                                     A consemnat Leonida Corneliu Chifu,
                                                                                                                                        în cea mai bună formă

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.