close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Plăcintă cu brânză dulce și stafide, ”proiectată” de Nicolae Vicol

Rețete cu povești
(Prima ediție. joi, 1 iunie 2023)

Spune-mi ce mâncăruri poftești, ca să-ți spun cine ești!

Nicolae Vicol, proiecționist film la Cercul Militar Ploiești și solist de muzică populară, și-a amenajat la Cerc un studio de imprimări. Printre calificările sale mai figurează acelea de profesor de religie (licențiat în Teologie la Universitatea București), sociolog (cu master în Sociologie – specializarea Antropologie Socială și Dezvoltare Comunitară – la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București).

Bragă rece

”Făcea mama o plăcințică fiartă cu bostan, cu chiroști (piroști) sau cu brânză dulce și stafide de ai fi mâncat platouri întregi”, ne-a declarat, pentru început, proiecționistul teolog cu masterat în sociologie. ”Pentru preparare, ne trebuie apă, drojdie, sare, făină, ca la pâine. Trebuie să obținem o foaie, dar mai subțire, ca pentru pizza. Prin urmare, aluatul rezultat se lasă la dospit, apoi se întinde foaia cu sucitorul. Foaia se taie pătrate, funcție de mărimea dorită. Dimensiunile trebuie să fie cel puțin de 10 pe 10 centimetri”.

Umplutura. ”Aceasta poate varia, funcție de preferințe. Poate fi de cartofi, cu dovleac, dar noi o facem cu brânză dulce și stafide. Separat, se prepară într-un castron conținutul, alcătuit din brânză dulce, zahăr, două ouă, ceva drojdie, ca la plăcintă. Puteți să preparați orice cantitate doriți, funcție de numărul consumatorilor. Zahăr după plac și cam două ouă întregi la ½ kg de brânză”.
Se pune umplutura în pătrățele, care se vor împături sub formă de plic. Încheieturile se presează cu furculița. După aceea, se pun la fiert în apă cu sare (sarea are rolul de a le întări), cam 10-15 minute, până își schimbă aluatul culoarea. Atunci înseamnă că sunt fierte. Se pot fierbe și în ulei, dar de obicei se fierb în apă. Apoi se scot pe un platou, se presară zahăr pudră pe ele și se consumă, preferabil cu bragă rece sau cu siropuri naturale (de cătină, de soc etc).

Inspirat de daci

Nicolae Vicol nu are pretenții de originalitate în materie de gastronomie. ”Este o rețetă destul de cunoscută. Singura noutate este că plicurile se fierb în apă, nu se prăjesc și nu se coc. Sunt mai sănătoase așa”.
”Eu sunt moldovean. Provin de pe Valea Bârladului, comuna Zorleni. Acest fel te trimite cu gândul la vechii daci, care nu aveau o tehnologie extraordinară și totuși preparau bunătăți. Îți dai seama cu ușurință că poți prepara în orice loc plăcinta aceasta. Dacă nu avem stafide, putem pune direct bobițe de strugure (sau din alte fructe) stafidite”.

”Bucătăria este o modalitate de a întreține într-o stare optimă sufletul”

După ce consumă acest fel, invitatul nostru simte ”starea aceea de libertate, de eliberare, de confort. Realizezi o legătură aparte cu natura, în sensul că nu ești dependent de tehnologia modernă. Ah, am uitat să vă spun că plăcinta se poate prepara și fără drojdie. O sacoșă de făină și un pic de sare mai găsește omul”.
Nicolae Vicol consideră că ”bucătăria este o modalitate de a întreține într-o stare optimă sufletul. Se știe că alimentația creează confort sau – din nefericire – disconfort. Poate să accelereze unele afecțiuni sau, dimpotrivă, poate să le amelioreze sau chiar să le vindece. Poate să prelungească viața sau să o limiteze. Personal, dacă se întâmplă să consum ceva cu <e>-uri, care zice-se că sunt și raționale, am alergii”.

Optim

Am preluat noțiunea de <<optim>> de la un important sociolog, Cătălin Zamfir, care este și decanul Facultății de Sociologie de la Universitatea București. Optim pentru el înseamnă <<normal>>, nu <<perfect>>. Societatea nu poate fi perfectă. Din experiența practică rezultă că așa este. Funcționarea unei societăți la nivel optim nu se poate realiza decât având ca fundament o paradigmă biblică. Poate vom mai vorbi despre asta”.

”Alimentația reprezintă o parte importantă a culturii unui popor”

”Alimentația, care pornește de la selecția alimentelor și modul de preparare a acestora, reprezintă o parte importantă a culturii unui popor. Eu mă conduc după proverbul: <<Spune-mi cu cine te însoțești (împrietenești) ca să-ți spun cine ești>>, cu aplicații în toate domeniile vieții sociale. În muzică, am putea spune: <<Spune-mi ce muzică îndrăgești…>>, iar când vine vorba de alimentație: <<Spune-mi ce mâncăruri poftești, ca să-ți spun cine ești>>.

                                                     A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                                   la plăcinte, înainte…

 

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.