close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Tochitură á la Jean Stambolgiu

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Bucătăria înseamnă imaginație și improvizație, ca în jazz

Maestrul Jean Stambolgiu este o figură de sport binecunoscută în sportul prahovean. Fostul consilier I al Direcției pentru Sport a Județului Prahova (DSJ) este mai puțin cunoscut însă în postura de maestru bucătar.
Pentru astăzi ne prezintă o rețetă care nu presupune foarte mare efort fizic pentru a o prepara, ”mai ales dacă o pregătești în doi”.

Se iau rinichi, ficați, cârnați și carne, numai de porc. Nu neapărat în cantități egale, cât în funcție de preferința fiecăruia pentru unul sau altul dintre aceste produse. Se taie toate cubulețe, nu subțiri, nu groase, un dumicat obișnuit. Se curăță, se spală și se pun la prăjit, preferabil în ulei, până se pătrund. Cine suportă untura, poate să o folosească. După aceea, se toarnă deasupra roșii tăiate mărunt, cât este friptura fierbinte, sau, iarna, un borcan de roșii în bulion. Urmează mirodeniile: piper măcinat, usturoi pisat, cimbru. Firește, nu va lipsi sarea, după plac. Se mai adaugă o cană și jumătate de vin alb, nu roșu, pentru a nu schimba culoarea tochiturii. Aceasta poate fi servită cu mămăligă sau cu  pâine.

La Pomana Porcului

Cantitățile de carne, cârnați și celelalte se reglează după gust și buzunar. De obicei, tochitura se prepară la pomana porcului, când dispui și de măruntaie. Sunt recomandabili în compoziție cârnații de casă. Rinichii sunt opționali, pentru că nu oricine îi suportă. Oricum, trebuie foarte bine spălați și curățați în oțet.

Băutura face poftă de mâncare, iar mâncarea face poftă de băutură

”M-am apucat de bucătărie pe la 30 de ani. Eram căsătorit, dar aveam dorința, văzând-o pe soția mea cum gătește, să improvizez și eu. Se știe că cei mai buni maeștri bucătari sunt bărbații. Apropo: se recomandă un vin roșu la masă, că tot vorbim de carne. Sec, în cel mai rău caz, ușor demisec. Simplu sau șpriț, cum ne vine mai bine. Dacă ai și o țuică de casă bună, este preferabil să o consumi înainte de masă. Deschide apetitul extraordinar. Băutura face poftă de mâncare, iar mâncarea face poftă de băutură.

Trebuie să se rețină că nu este o mâncare de post. Se recomandă mai degrabă la un șpriț cu prietenii. Nu poți mânca tochitură în fiecare zi, dar e păcat când ai toate tipurile de cărnuri la  dispoziție să faci altceva decât tochitură, mai ales că nu sunt necesare cantități mari. Poți s-o prepari și din resturi de carne. Poți s-o faci din <<nimic>>. Bucătăria? Imaginație și improvizație, ca la jazz”.

A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                             tot mai pasionat de… jazz

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.