close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Prăjitura ”Luci”

Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023)

Ieftină, bună și rapidă

Recomandarea de astăzi vine de la răpitoarea Gabriela Țicu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova – Birou Imagine, Comunicare și Pedagogie Muzeală.

Se iau 250 grame margarină, 200 g zahăr, 5 gălbenușuri de ou (albușurile se pun separat), 450 g făină, un pliculeț praf de copt – care se stinge cu zeama de la o jumătate de lămâie – și coaja unei portocale. Toate acestea se amestecă într-un vas. ”N-are nicio importanță în ce ordine le puneți în amestec, dar este preferabil, dacă nu aveți suficientă răbdare, să le amestecați cu un mixer. Aluatul rezultat se întinde pe o tavă, după care se unge cu gem – cam un borcan”.

”Dulci-Dulci” de tot

Ascult cu interes: ”Se trece la a doua fază a preparării. Cele 5 albușuri se bat până la spumă cu alte 200 g de zahăr. Peste spumă se presară 300 g nucă. Acest conținut se întinde peste aluatul cu gem. Se introduce tava la cuptor, la foc potrivit, cam o oră și jumătate. Se încearcă, după o oră, din când în când, cu o scobitoare. Se scoate tava după ce prăjitura a devenit aproape rumenă. Se taie felii, dar numai după ce s-a răcit bine.
Este o prăjitură care se prepară foarte rapid. Rețeta o am de la verișoara mea Luci – dar eu i-aș spune <<Dulci>> (atât de gingașă este), care mi-a dezvăluit-o în copilărie.

Inutil să vă spun că ”Dulci” se pronunță din două silabe, cu accent pe ultima. O fac totuși (n.r.)

Nu dăunează fumătorilor

Gabriela Țicu prepară săptămânal prăjitura și o consumă aproape în fiecare zi. ”Am în permanență pe masă prăjitura aceasta. Când primesc o vizită, îmi prinde foarte bine. Se poate consuma la o cafea și, dacă sunteți fumători, cu o țigară, deoarece – trebuie să știți! – nu dăunează fumătorilor. Nu le-am preparat colegilor acest tip de delicatesă, că n-am unde aici, la muzeu.

Este o prăjitură ca oricare alta, pentru toate categoriile sociale, toate gradele de salarizare și pentru toate prețurile. Ieftină, bună și rapidă”.

                                                                           A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                                                        mai nou, îndrăgostit de ”Luci”

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.