close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Prăjitură în dungi

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Nu tu oboseală, nu tu stres, nu tu lipsă de timp!

Magdalena Georgescu a avut o copilărie ”obișnuită generației ’50-’60, o familie cu venituri medii, ca majoritatea celor din acele vremuri, oameni muncitori, mulți plecați de la sărăcia satelor, dornici de o viață mai bună, oameni la care nu am auzit niciodată de OBOSEALĂ, STRES, LIPSĂ DE TIMP, oameni care au adus fiecare câte ceva din tradițiile locului de baștină.

Străduța copilăriei

”Am copilărit pe o străduță, aproape de centru, cu oameni de omenie, buni vecini, care obișnuiau să se ajute”, ne mai povestește ”Magda”. Aveam portițe între noi, și când cineva avea ceva deosebit – prăjituri, o mâncare deosebită, fructe aduse de acasă – nu pregeta să împartă. Tata a lucrat în agricultură, bunicii proveneau dintr-o comună necooperativizată. Aveau livezi întinse de pomi fructiferi și creșteau cai și vaci. Cred că așa a rămas tata cu dorința de a crește și noi animale – păsări, porc, iepuri, porumbei -, de a avea curtea plină de pomi, din care aveam să pregătim gemuri și dulcețuri – micul nostru dejun -, vie din care pregătea vinul ce ne ajungea până la Paști. Ba… aveam și o afumătoare pentru pregătit șunca, mușchiul… Mama pregătea untura și osânza, pe care le păstra în ulcele de pământ, pentru prăjituri. Era faimoasă printre vecini pentru pateurile ei cu brânză sau carne!”, își încheie destăinuirea Magdalena Georgescu. Ex-ofițerul Stării Civile ne  propune pentru astăzi tot o rețetă veche: ”prăjitură în dungi”.

Blaturi

 • 4 ouă
 • 12 linguri ulei
 • 12 linguri zahăr tos
 • 1 ceașcă lapte
 • 1 linguriță amoniac
 • făină cât cuprinde
 • coajă de lămâie
 • puțină sare

Se amestecă totul bine, se pun făina și amoniacul, se face un aluat nu prea tare și se împarte în 8 bucăți. Din fiecare bucată se face câte o foaie care se coace pe fundul tăvii. Când sunt coapte, se umplu cu crema și se lasă la rece până a doua zi, când se taie și se pudrează cu zahăr.

Crema

 • 2 pachete unt (sau unul unt și unul margarină)
 • 4 linguri de făină
 • 1 cană de lapte
 • 1 ½ pahar zahăr farin
 • 1 pachet cacao (sau 1 lămâie)

Se freacă pe foc 4 linguri de făină dizolvate în lapte, până se face o ciulama groasă, după care se dă la rece. Când se răcește, se amestecă bine cu crema de unt și se umplu blaturile.

Pentru crema cu cacao
         Se adaugă în crema de făină un pachet de cacao și 5-6 linguri zahăr tos, înainte de a o lăsa la rece. Când este rece, se amestecă bine cu crema de unt și se umplu blaturile.

Pentru crema de lămâie
       Crema de făină se amestecă cu cea de unt și se adaugă zeama și coaja de la o lămâie pentru a se obține o cremă puțin acrișoară, cu care se umplu blaturile.

                                                  A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                             cu dor de locurile de baștină

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.