close
InterviuPersonalitățiPromovate

Vlad Hârlav Maistorovici: ”Rolul artistului este să smulgă Adevărul naturii și să-i dea trup”

Vlad Hârlav Maistorovici – la aniversare

Interviu cu violonistul și compozitorul Vlad Hârlav Maistorovici

       Vlad Hârlav Maistorovici (n. 2 iunie 1985), împlinește astăzi 39 de ani. Ploieșteanul a fost, până în toamna lui 2002, elev al Liceului de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești. Apoi a studiat la Yehudi Menuhin School din Londra, o școală cu profil de liceu. Programul elevilor este ”spre Universitate” (trăiesc și studiază în campus – VHM).
       Lori Walfisch (reamintim că un important concurs internațional de pian, ce se desfășoară la Ploiești, poartă numele ilustrei pianiste – s.n.) s-a felicitat pentru faptul de a-l fi recomandat pe muzicianul ploieștean direcției școlii. ”Directorul școlii avea îndoieli la început. După aceea, l-a considerat pe Vlad unul dintre cei mai valoroși elevi. Ultima dată când l-am întâlnit, mi-a mulțumit”, ne-a declarat Lori Walfisch, cu ani în urmă. Apoi, Vlad și-a desăvârșit studiile în cadrul Royal College of Music.
       A enumera aici premiile obținute de violonist de-a lungul timpului ar fi excesiv. Este de ajuns, poate, să amintim la ediția din 2003 a Festivalului Internațional de Interpretare Muzicală și Compoziție ”George Enescu” Vlad Maistorovici a obținut Marele Premiu la secțiunea ”Compoziție”, premiu obținut pentru quartetul ”Musica nocturna”. Avea 18 ani.

”Un muzician trebuie să fie foarte disponibil”

Reporter: La ce vârstă ați început studiul viorii și de când compuneți?
Vlad Maistorovici: La șase ani. Mă joc de-a compoziția de la opt ani. Încă nu știu dacă într-adevăr compun sau mă joc. Mi s-au cântat multe lucrări, în circumstanțe importante. În primă audiție, Cantata ”Calendae Ianuarii”, în cadrul Concertului de Crăciun, din 2001, al Liceului de Artă din Ploiești. Îmi aduc aminte cu multă satisfacție de acele momente.
R.: Cui îi datorați cel mai mult?
V.M.: Profesorului meu de vioară, Adrian Ceapă, și familiei de violoniști Croitoru, Ioana și Gabriel.
R.: Și, presupun, doamnei Lori Walfisch, care v-a recomandat pentru Yehudi Menuhin School…
V.M.: … și care mi-a plătit, în februarie 2002, drumul, pentru a da examen. Mulțumesc familiei și întregului Liceu de Artă, profesorilor, colegilor, prietenilor.
R.: De ce vioara? Mama dvs., profesor universitar doctor, este profesoară de pian.
V.M.: La pian, greu ajungi să cânți bine. Însă pianiștii supraviețuiesc chiar fără subtilități. La vioară, fără subtilități nu se poate. Sunt puțini ”subtili”, pentru că e greu de învățat vioara, fiind un instrument monodic. ”Literatura” pentru vioară e foarte bogată. S-a trecut peste limitele virtuale ale instrumentului. Intervin chestiuni de ordin fiziologic.
R.: Cum vă caracterizați?
V.M.: Sunt un om extrem de deschis. Cred că un muzician trebuie să fie foarte disponibil. Complet și complex. Am început să gust rafinamentul muzicii clasice și n-o voi părăsi niciodată.

”Muzica ta începe unde se termină quartetul”

R.: Care a fost prima compoziție la școala engleză?
V.M.: Un quartet pe care, din respect, l-am dedicat Lordului Menuhin, ”mănăstirii” lui. Este alcătuit din patru părți, dintre care mai pregnante sunt părțile a doua și a patra. Partea a doua e un cântec lung, românesc, un soi de bocet, scăldat în microtonii. Profesorul meu de compoziție a fost surprins de această parte, pentru că, în general, acest fond al muzicii românești, care are rămășițe latine, însă este primordial carpatin, reprezintă un lucru special pentru ei. În momentul în care am terminat quartetul, ultima parte, a patra, fiind inspirată de buciumele maramureșene, mărturisesc că nu numai englezii, ci și eu am avut o revelație, am fost surprins, așa cum se întâmplă atunci când ești inspirat, când mâna ta scrie ceva venit de altundeva. După concert, colegi de toate națiile mi-au spus că aceste buciume sunt unele din cele mai frumoase imagini sonore pe care le-au auzit vreodată. Sper ca aici să fie măiestria meșteșugarului. Lucrarea se termină pierzându-se în ultrasunete. Un coleg a venit și mi-a spus: ”Muzica ta începe unde se termină quartetul”. Este lucrul care m-a bucurat cel mai mult.

”Darul de la Dumnezeu se cuvine slujit zi de zi”

R.: Ce alte surse de inspirație putem să descoperim în compozițiile dvs.?
V.M.: Unul dintre straturile care contribuie cel mai mult la crearea personalității e cel determinat de locul în care te-ai născut. Adevărurile pe care voi încerca să le inserez în arta mea, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor fi valabile pentru orice ființă, însă haina lor va fi una românească.

Sunt sigur că fără darul lui Dumnezeu nu se poate face nimic. Darul de la Dumnezeu se cuvine slujit zi de zi. Am auzit muzică din embrion. Nu știu cum aș fi fost dacă n-aș fi auzit-o. Am crescut ca o plantă în jurul acestui vlăstar care e muzica. Bunicul meu, care era și violonist, mi-a cumpărat un set de viori înainte de venirea mea pe lume. Dar știa că mă voi naște. Vioara mi-a deschis universul compoziției. Compoziția e o meserie foarte grea. După ce o înveți (deprinzi), constați că o faci cu un alt scop decât cel al meseriei. Când scrii muzică, pui cerneală pe hârtie, însă materializezi niște stări…

Poftă de viață

R.: Mai glumiți sau doar studiați? Sunteți ca-n jocul cu mărgelele de sticlă, după titlul unui celebru roman al lui Hermann Hesse, niște superelitiști?
V.M.: Am citit romanul…
R.: Sunteți un Joseph Knecht, meditând sub o creangă de cireș?
V.M.: Glumele profesionale sunt la ordinea zilei. Profesorii vorbesc și despre lumea de afară. Facem și cursuri de educație civică. Mai sunt General Studies. Și acestea se integrează momentului în care stăm de vorbă deschis cu profesorii. Nici un moment profesorul nu intră în sufletul tău, psihanalitic vorbind.
R.: Cum vă distrați?
V.M.: Când vin acasă, mă destind, merg la chefuri cu prietenii, la întruniri. Nu mă feresc de bucuriile simple ale vieții, mai ales aici, acasă. Pe un muzician fără poftă de viață îl recunoști după modul de a cânta. Mă gândesc ca la o mănăstire în care îl slujesc pe Dumnezeu. Să-l slujești bine și din tot sufletul. Savurez bucuriile vieții.

”Compozitorul meu cel mai drag este Badea Ion”

R.: Vorbiți-ne despre compozitorii dvs. preferați…
V.M.: Cap de afiș: Enescu, descoperit foarte devreme. Muzică grea, pe care puțini o înțeleg. Pe Mozart am început să-l înțeleg la 14 ani. Pe Beethoven, pe la 16, și e în curs de descoperire. Pe Enescu, de la 9 ani. Mulți oameni de specialitate se îndoiau că înțeleg ceva și mă considerau un răsfățat. E un lucru de natură spirituală. Și acum, am senzația că dacă el n-ar fi scris muzica sa, ar fi trebuit să o fac eu (nu la același nivel artistic, dar cu același germene). Prin Enescu am descoperit întreaga muzică românească, virtuțile ei extraordinare. Muzica veacului XX m-a fascinat și mă fascinează prin nonconformism și prin faptul că dovedește că Adevărul se află peste tot, noi fiind cei care nu-l vedem. Îl iubesc pe Bach, însă compozitorul meu cel mai drag este Badea Ion.

R.: … și despre interpreții care v-au influențat cel mai mult!
V.M.: Aici este o mică istorie. De mic luam parte la toate concertele Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești. M-a fascinat solistul acesteia, Gabriel Croitoru, care este un maestru. L-am îndrăgit, am încercat să-l copiez chiar în gesturile scenice. Sunt încântat că sunt un un produs al școlii Croitoru – Ceapă. Acum încerc să-mi însușesc virtuozii ruși. Profesoara mea de vioară din Anglia este rusoaică, Natalia Boiarski. Alt interpret drag mie este pianistul Valentin Gheorghiu, care pentru mine are cel mai original timbru.

”Muzica ajunge acolo unde nu ajunge nicio artă” 

R.: Ce gândiți despre artist, interpret sau compozitor?
V.M.: Rolul oricărui artist, de orice fel, e să smulgă Adevărul naturii și să-i dea trup. Fiecare artă are virtuțile ei. Muzica, nu știu prin ce virtuți, lovește o țintă greu de ajuns și foarte adâncă. Ajunge acolo unde nu ajunge nicio artă. N-o spun din orgoliu. Tata e literat, și iubesc literatura. Artistul extramuzical pe care-l iubesc cel mai mult este Brâncuși. Apoi, muzica e ruptă din adâncul sufletului pentru a ajunge în adâncul sufletului. Literatura preia toate virtuțile cuvântului (”la început a fost Cuvântul”). Sculptura e un act de imitare a divinității, atât de pur, așa cum a ”lucrat” Dumnezeu.

”Îndoielile sunt prima daltă a modelării de sine”

R.: Îndoieli aveți?
V.M.: Mai ales când sunt singur. Nu m-am gândit niciodată să abandonez. Îndoielile sunt prima daltă a modelării de sine. Înainte de orice lucru pornit, e o îndoială, o întrebare. Merită sau nu? Din nou, de la Enescu citire: ”Sunt măcinat de scrupule. Când cânt și când scriu”. Despre celelalte, cu voia lui Dumnezeu, vom mai vorbi.

                                                                                                          Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.