close
ActualitatePromovate

Românii în gulagul sovietic. Deportații din Bucovina

În noaptea de 12-13 iunie 1941, autoritățile sovietice începeau deportarea a peste 30.000 de români din Basarabia și Nordul Bucovinei. În plină noapte (descinderile au început la ora 2.30), familiile înspăimântate din zeci de sate au fost luate în camioane și apoi urcate în vagoanele de vite ale trenurilor pregătite din timp. Cei deportați au ajuns în Nord, la peste 3.000 de kilometri depărtare, în Komi, spre Cercul Polar, în regiunile Omsk, Novosibirsk și Krasnoiarsk. De asemenea, în Kazahstan, nu puțini dintre cei deportați vor muri cu dorul de casă, așezați cu forța în regiunea Aktiubinsk, în Kzâl-Orda și în apropierea graniței de azi cu Uzbekistanul.

TRINITAS TV a realizat în anul 2021 un film dedicat deportaților din Bucovina și Basarabia, „Români în gulagul sovietic”, pe care îl puteți urmări integral aici https://youtu.be/If4y_Fum99E

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.