Rosiile marinate cu ceapa sunt o gustare excelenta pentru iarna. In urma marinarii devin aromate si suculente. Rosiile marinate cu ceapa vor fi un foarte bun aperitiv sau garnitura pentru carne. Pur si simplu prin deschiderea unu borcan in timpul iernii, va puteti bucura intotdeauna de gustul rosiilor. Musafirii vor fi incantati de acest preparat. Prepararea rosiilor marinate nu necesita un efort mare. Va prezentam mai jos reteta:
INGREDIENTE pentru un borcan de 3 litri:
– 1,5-2 kg de rosii
– 3 linguri de ulei
– 3 cepe
– 4-5 frunze de dafin
– 8-10 boabe de piper negru
– cateva frunze de telina
– cateva crengute de marar(optional)
– cativa catei de usturoi(optional)
Pentru marinata
-1 litru de apa
-3 linguri de otet
-2 linguri de zahar
-1 lingura de sare
-5 foi de dafin
-5 boabe de piper negru
Mod de preparare:
Se pot folosi atat rosiile intregi cat si taiate felii daca doriti. Se spala rosiile si se pun in borcanul care a fost sterilizat in prealabil. In partea de jos a borcanului se aseaza ceapa taiata rondele, frunzele de telina si foile de dafin. Dupa ce umpleti borcanul cu rosii, turnati uleiul. Separat se face marinata. Intr-o cratita se pune apa cu sarea, zaharul, piperul si foile de dafin. Se pune totul la foc. Cand incepe sa fiarba se adauga otetul si se opreste focul. Se lasa putin sa se mai raceasca si se pune peste rosii. Pentru a se pastra foarte bine, borcanele se aseaza in apa fierbinte pentru 20 de minute. Se scot si infasoara intr-o patura si se lasa sa se raceasca lent. Cand s-au racit se pot depozita in camara.
Echipa Dr. Andrei Laslau