close
CronicăPromovate

Simona Popa Gyr, fiica poetului Radu Gyr, a plecat la ceruri!

 

„Are tata o fetiță
Luminiță.
Pași de vis și mânușiță
de crăiță.

Când prind umbrele să cadă
în livadă,
păunițe de zăpadă
vin s’o vadă.

Sună merii’n cinstea ei
clopoței,
și albine-aduc cercei
de scântei.

Cântă crinii pe vioare
de ninsoare,
melcii spun istorioare
mici cu soare(…)” (Radu Gyr – „Luminița”)

De astăzi, Luminița s-a stins pentru noi, aprinzându-se în ceruri, acolo unde mama și tatăl său i-au pregătit lăcașul pentru veșnicie.
Simona Popa Gyr, fiica poetului mult pătimitor al temnițelor comuniste, Radu Gyr, a avut un parcurs greu încercat de-a lungul celor aproape 90 de ani de viață pământeană. Urmărită permanent, exclusă din facultate de aceeași bolșevică ce îi ceruse condamnarea la moarte lui Radu Gyr, Alexandrina Sidorovici (soția lui Silviu Brucan), Simona Gyr găsește sprijin la Patriarhia Română, unde se va angaja în corul Patriarhiei. Aici îl întâlnește pe Dinu Popa, cel care îi devine soț și cu care va împărți toate bucuriile și tristețile vieții sale până astăzi, când a hotărât bunul Dumnezeu să o primească în împărăția Sa.
A fost o prezență discretă în viața publică românească de după 1990. Însă și-a asumat – și a împlinit-o exemplar! – misiunea de a publica opera completă a poetului Radu Gyr. Pentru aceasta îi suntem recunoscători până la ceruri și înapoi!
Dumnezeu s-o odihnească cu sfinții Săi!
Adâncă metanie la căpătâiul sicriului celei ce pleacă spre lumi de lumină!

foto: Radu, Flora și Simona „Luminița” Gyr

(Crina Paras)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.