close
MuzicaPersonalitățiPromovate

Ultimul concert al lui Sergiu Comissiona a avut loc

IN MEMORIAM

Sergiu Comissiona (n. 16 iunie 1928 – d. 5 martie 2005)

       ”Din cauza îmbolnăvirii (sau decesului) unui artist, concertul de astă-seară nu va mai avea loc. Concertul se amână pentru data de… Biletele rămân valabile”. Sau: (din aceeași cauză) ”concertul se contramandează. Spectatorii sunt rugați să treacă pe la casa de bilete pentru a încasa contravaloarea biletelor”. Asta spune crainicul la începutul unui concert sau spectacol când se întâmplă unul dintre necazurile pomenite în anunț. Dar în cazul la care ne vom referi, lucrurile nu s-au întâmplat așa.

O bănuială îndreptățită

       La Oklahoma, unde – la data de 5 marie 2005 – urma să aibă loc un concert extraordinar dirijat de Sergiu Comissiona, figură proeminentă a lumii muzicale internaționale, nu s-a întâmplat așa. Marele dirijor Sergiu Comissiona (n. 16 iunie 1928, emigrat în 1959 în Israel, urmare a restricțiilor impuse de regimul comunist din România), cel sub a cărui baghetă urma să se desfășoare concertul, nu mai era printre noi.

De fapt, publicul n-a știut de la început ce se întâmplase. Cel care avea o bănuială era primconcertmaistrul orchestrei. Spre finalul repetiției care a avut loc în seara precedentă, (4 martie, zi de tristă amintire pentru români – s.n.), Maestrul se simțise slăbit, dar a dat toate asigurările că este vorba doar de o slăbiciune de moment, cum mai avusese și în alte situații. Primconcertmaistrul orchestrei, de care pe dirijor îl lega o strânsă prietenie, l-a însoțit la hotel, apoi, după ce dirijorul i-a dat toate asigurările de bine, a plecat.

Lacrimi și tăcere

       A doua zi, la ora începerii concertului, Maestrul nu și-a făcut apariția. Interpreții și publicul erau extrem de impacientați. Într-un târziu, primconcertmaistrul însoțit de câțiva interpreți, s-a deplasat la hotel. Din nefericire, presimțirile primconcertmaistrului s-au adeverit.

Dar concertul – cum vă spuneam la începutul acestor rânduri – n-a fost contramandat și nici nu s-a amânat. Acesta a avut loc sub bagheta primconcertmaistrului. ”Publicul n-a izbucnit în aplauze, ci a păstrat un moment de reculegere după fiecare opus, în memoria Maestrului. Astfel de momente nu se mai înregistraseră până atunci în istoria muzicii. Am uitat să vă spun că solistă a fost japoneza Yo Yo Ma, care se numără printre marii violonceliști ai lumii. Bine măcar că publicul român a avut șansa de a-l revedea pe maestru la ediția din 2004 a Festivalului Internațional <George Enescu>”.

Cel căruia îi datorăm această relatare este profesorul și compozitorul ploieștean Leonida Brezeanu, al cărui fiu, Zefir, un remarcabil clarinetist, a locuit o vreme la Bloomington (Indiana) și a fost foarte bun prieten cu Sergiu Comissiona. Acesta insista ca Zefir să urmeze cursurile sale de dirijat. Leonida Brezeanu

Dar relatarea lui Leonida Brezeanu nu s-a oprit aici. Tot de la profesor am aflat că ”Soția lui Sergiu Comissiona s-a născut la Ploiești, a copilărit în colonia Astra și este fiică de petrolist”.

                                                                                                                                             Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.