close
Agenda culturalăPromovate

UN NOU CONCERT EVENIMENT LA FILARMONICA PLOIEȘTI

Filarmonica “Paul Constantinescu” pregătește un nou concert-eveniment joi, 22 martie, când vă invită la o seară Piotr Ilici Ceaikovski. Programul cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian și orchestră op. 23 și Suita “Spărgătorul de nuci“, op. 71 A. La pupitrul orchestrei simfonice se va afla maestrul Ilarion Ionescu Galați, iar solistă va fi pianista Daria Tudor, ce se numără printre cei mai talentați fosti elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești. Violonist, dirijor și director onorific al Filarmonicii din Ploiești, Ilarion Ionescu Galați reușește mereu să suprindă publicul. A dirijat toate orchestrele naționale, iar în străinătate a condus orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele. Daria Tudor a susținut primul concert la vârsta de 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio şi dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române. Despre ea maestrul Galați afirma, în 2007, că este “…un copil de o excepţională valoare… “. A cântat pe scenele filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, Piteşti, Craiova, în Sala Mare şi în Sala “Studio” a Ateneului Român, în Studioul “Mihail Jora” al Societății Române de Radio, la „St. Martin in the Fields” – Londra, în Franzosische Friedrichstadtkirche – Berlin, la „Artists Homes” – Berlin, la „Akishino Music Hall” – Kyoto, pe scena „Radialsystem V” – Berlin, pe Scena ICR – Berlin, pe Scena Mare a Teatrului “Givatayim” din Tel Aviv, în Sala “Atelier” a TNB, pe Scena Mare a Consevatorului Regal – Koninklijk din Bruxelles etc. Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian și orchestră op. 23, lucrare scrisă într-o singură lună, în 1874. S-a auzit prima dată în 1875, la Boston, unde a avut un succes răsunător. Astăzi, orice pianist de anvergură îşi face un titlu de glorie din a stăpâni această partitură. La baletul „Spărgătorul de nuci” Ceaikovski a început să lucreze în ianuarie 1892, iar trei luni mai târziu îl finaliza. Ulterior a extras șase scene pe care le-a reunit în Suita „Spărgătorul de nuci”, Op. 71a. Spărgătorul de nuci” s-a bucurat de un mare succes, fiind montat de nenumărate ori, lucru de care nu s-a mai bucurat un alt balet clasic. Preţul unui bilet este de 20 de lei – întreg, 15 lei – pensionar şi 10 lei – elev şi student. Acestea pot fi achiziţionate atât online, pe www.filarmonicaploiesti.eu cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenția Teatrală. În plus, ne bucurăm să vă anunţăm că în perioada 30 – 31 martie, Filarmonica „Paul Constantinescu” găzduieşte cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Vioară şi Violă „Muzica Uneşte România”, organizat sub înaltul patronaj al Primăriei municipiului Ploieşti.

RECITAL CAMERAL – VIOARA SI PIAN

Una dintre cele mai valoroase violoniste ale Europei, Cristina Anghelescu, susţine marţi, 20 martie, alături de pianistul Andrei Banciu, un amplu recital pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Cei doi aduc în atenţia publicului meloman trei lucrări de referinţă ale genului: W. A. Mozart – Sonata nr. 4 pentru vioară și pian, în mi minor, Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 5 pentru vioară și pian, op. 24, „Sonata Primăverii” şi Richard Strauss – Sonata pentru vioară și pian în Mi bemol major, op. 18. Cristina Anghelescu a început studiul viorii încă de la vîrsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, violonistul Aurelian Anghelescu. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu şi este câştigătoarea concursurilor internaţionale “Jean Sibelius” – Helsinki 1990, “Alberto Curci” – Napoli 1983, “Dr. Luis Sigall” – Viña del Mar 1985  – Chile şi Andria 1991. A câştigat, de asemenea, premiul V la  Concursul “J. Thibaud” Paris 1981, premiul IV la “Tibor Varga” – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” – Moscova 1986. S-a remarcat, de-a lungul timpului, pe toate scenele din România şi a fost aplaudată de publicul prezent în săli precum Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovsky Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John’s Smith Square din Londra, Finlandia Hall din Helsinki. A colaborat cu nume mari ale muzicii: maeştrii Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov şi cu toţi dirijorii români. La rândul său, Andrei Banciu a studiat pianul la Universitatea de Vest din Timişoara, la Berlin, la Universität der Künste, cu Prof. Klaus Hellwig şi la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” cu Prof. Fabio Bidini. A susţinut recitaluri şi concerte de muzică de cameră în Germania, România, Franţa, Italia, Belgia, S.U.A., Polonia, Ungaria, Olanda. Din anul 2010 este pianist şi membru fondator al ansamblului Jacques-Thibaud. Cristina Anghelescu şi Andrei Banciu vin la Ploieşti marţi, 20 martie, pentru a invita publicul la un parcurs inedit prin unele dintre cele mai frumoase creaţii muzicale. Preţul unui bilet este de 20 de lei – întreg, 15 lei – pensionar şi 10 lei – elev şi student. Acestea pot fi achiziţionate atât online, de pe filarmonicaploiesti.eu cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenția Teatrală. În plus, ne bucurăm să vă anunţăm că în perioada 30 – 31 martie, Filarmonica „Paul Constantinescu” găzduieşte cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Vioară şi Violă „Muzica Uneşte România”, organizat sub înaltul patronaj al Primăriei municipiului Ploieşti.

Tags : Filarmonica “Paul Constantinescu”

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.