close
CronicăPromovate

Unterscharfuhrer „Eagle”, una dintre surorile nemțești, cu cetățenie americană, ale „Bricului” Mircea

N-am văzut-o live niciodată. Dar am admirat-o în filme și poze.

Eagle este un velier de tip „Barc cu Artimon”, cu trei catarge, aflat în dotarea United States Coast Guard, folosit la paza coastelor și pentru instrucția cadeților americani.

O navă școală geamănă a „bricului” Mircea. Corabia a aparținut marinei militare germane, „Kriegsmarine”. A fost preluată de americani în 1945, ca pradă de război. Numele inițial al navei a fost „Horst Wessel” după numele unui ofițer SA, Unterscharfuhrer neamț.

Nava face parte dintr-o serie de cinci „sister-ship”, construite la șantierele „Blohm und Voss” din Hamburg. Prima din serie, „Gorch Fock”, a fost considerată insuficientă, așa că următoarea, „Horst Wessel”, a fost construită după aceleași planuri, doar puțin mai lungă, 89,6 metri, față de 81,25 m. N.S. Mircea e mai scurtă cu jumătate de metru față de „Gorch Fock”. Eagle a fost lansată la apă în 13 iunie 1936.

Cele două corăbii mai au trei surori, „Sagres” – portugheză, „Gorck Fock 2” – aflată în reparație capitală și „Gorch Fock”, prima din serie, acum navă muzeu. Toate cele patru rămase sunt active și navighează. Dar despre aceste surori, altădată.

Destinația inițială a navei a fost de navă-școală, cu baza la Kiel. Ultimul comandant german a fost locotenentul Schnibbe, care a transferat nava, în 1946, în America.

(Mihnea Petru Parvu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.