close
ActualitatePromovate

️DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE, ZIUA ÎN CARE S-A NĂSCUT MIHAI EMINESCU

️  DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE, ZIUA ÎN CARE S-A NĂSCUT MIHAI EMINESCU

Un şoc, cu totul particular, inedit, îl provoacă Eminescu în poezia „Mortua est“. Începută ca o meditaţie încă din octombrie 1866, e trimisă spre publicare din Viena la Convorbiri literare în februarie 1871. Geneza ei, cu fiecare strofă şi vers, e ca un foc continuu, cu „troznituri de incendiu“, cum tâlcuieşte G. Călinescu.

Dar finalul este de-a dreptul uluitor: „La ce?… Oare totul nu e nebunie? Au moartea ta, înger, de ce fu să fie? Au e sens în lume?… Tu chip zâmbitor Trăit-ai anume ca astfel să mori? De e sens într-asta, e’ntors şi ateu. Pe palida-ţi frunte nu-i scris Dumnezeu.“

Poate unii vor fi fost ispitiţi să tragă de aici concluzia că Eminescu are momente de slăbire a credinţei şi accese de ateism. Nimic mai infam la adresa lui decât o asemenea părere deşartă. Dimpotrivă, nu cred să se fi exprimat în literatura universală o sentinţă genială asemenea acesteia.

„De e sens într-asta“ – în moarte – „e-ntors şi ateu“, deci moartea e atee!

Şi, „Pe palida-ţi frunte nu-i scris Dumnezeu“ – adică de o limpezime fulgerătoare: Dumnezeu nu este semnatarul morţii.

Uimitor, de unde ţâşnea în geniul lui o asemenea viziune; nu din filosofiile lumii, ci numai din Sfânta Scriptură: „Dumnezeu n-a făcut moartea şi nu se bucură de pieirea celor vii. El a zidit toate lucrurile spre viaţă“ (Înţelepciunea lui Solomon 1, 13-14).

„Moartea este plata păcatului“ (Rom. 6, 23). Iar Părintele ceresc a trimis pe Fiul Său în lume tocmai „ca să surpe prin moartea Sa pe cel ce are stăpânirea morţii, adică pe diavolul“ (Evr. 2, 14). Moartea nu e de la Dumnezeu; moartea e atee, operă diabolică, distrusă de Hristos prin moartea și învierea Sa.

Pr. Constantin Galeriu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.